Svijet

Najgledaniji TV program u Kini: Političari u suzama otkrivaju koliko su krali

Najnoviji hit na kineskoj televiziji je dokumentarna serija o političarima optuženim i osuđenim za korupciju.

Već prva epizoda serije “Uvijek na putu“ ( Always on the Road) privukla je milione gledalaca kada je emitovana u ponedjeljak.

Osramoćeni političari pred kamerama se ispovijedaju i mnogi u suzama otkrivaju koliko su novca dobili u obliku mita i kako su sve zloupotrebili svoje službene pozicije i moć, prenosi Bi-Bi-Si.

U osam epizoda učestvuje deset političara iz Komunističke partije, koji su razotkriveni u velikoj antikoruptivnoj akciji.

“Ljudi svuda pričaju o ovom programu“, saopštila je Centralna komisija za inspekciju discipline, koja istražuje korupciju i koja je napravila ovu seriju u saradnji sa Centralnom kineskom televizijom (CCTV).

Dokumentarna serija se emituje skoro četiri godine nakon što je kineski predsejdnik Si Đinping obećao da će “pročistiti“ svoju stranku i biti oštar prema korumpiranim političarima bez obzira na to da li su u pitanju “sitne ribe“ ili “mušice“ kako ih je on nazvao ili moćnici odnosno “tigrovi“.

Kritičari kažu da manjak transparentnosti oko ove “čistke“ znači da je predsjednik Si Đinping imao mogućnost da se jednostavno “otarasi“ protivnika.

Trojica takozvanih “tigrova“ optuženih za korupciju i zloupotrebu moći pojavili su se u prvoj epizodi.

Bai Enpei dobio je doživotnu kaznu, Žou Benšun čeka suđenje, a Li Čunčeng je osuđen na 13 godina zatvora. Sva trojica su bili u vrhu Komunističke partije.

Priča o Benšunu ide dalje od obične korpcije. Dokumentarac otkriva da je on sahranio svoju kornjaču ljubimicu po religioznom obredu iako je to protiv zakona.

Sva trojica su ispovjedili svoje grijehe pred kamerama, ali Rojters navodi da nije mogao da potvrdi da li su to učinili dobrovoljno ili da  tu ima dosta mjesta za manipulaciju.

Izvor: RTRS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog