Vijesti

Podjela imovine bivše SFRJ: Za diobu 43 miliona dolara

U Sloveniji počinju novi razgovori o podjeli diplomatske imovine bivše SFRJ. Bosni i Hercegovini pripada 15 odsto, Hrvatskoj 23, a Srbiji 35 odsto

U naredna dva dana kod Kranja, u Sloveniji, zasjedaće Zajednički odbor za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ povodom prodaje imovine u Njujorku, Tokiju, Bonu i Bernu. Od eventualne prodaje, BiH očekuje prihod od oko 12 miliona dolara, ali je moguće da ta suma bude i veća kad bude utvrđena tržišna vrijednost nekretnina.

Ukupna vrijednost diplomatskih objekata, koji su vlasništvo bivše SFRJ, zasad je procjenjena na 42,7 miliona dolara, od čega BiH pripada 15 odsto, Hrvatskoj 23 odsto, a Srbiji 35 odsto. Ovi procenti datiraju još iz 2001. godine, kada je počela priča oko raspodele imovine bivše države. Procjenjuje se, međutim, da je vrijednost imovine danas gotovo duplo veća, pa će tako i prihod od prodaje biti pojedinačno za svaku zemlju-nasljednika znatno veći. BiH je već uknjižila rezidenciju u Mađarskoj i zgrade ambasada bivše države u Otavi, Oslu i Londonu.

Jedna od ključnih stavki u raspodjeli imovine u inostranstvu je dogovor oko dvoetažanog stana u Njujorku. Ovaj stan je država SFRJ kupila još 1975. godine. Apartman se nalazi na broju 713 u Park aveniji, na Menhetnu, a Josip Broz Tito bio je svega dva puta u njemu. Izuzetno je vrijedan i procjenjuje se na nekoliko miliona dolara. Ima šest spavaćih soba, četiri kupatila i dva manja kupatila. Nekada su ga koristile diplomate SFRJ.

NEKRETNINE

OD ukupno 173 nekretnine, do sada je državama nastalim raspadom bivše SFRJ podjeljeno 70.

Na spisku najvrijednijih, osim rezidencija i ambasada u Njujorku i Tokiju, nalazi se i zgrada u Briselu od 3,5 miliona dolara, zatim u Stokholmu (pet miliona dolara) i u Švajcarskoj (oko osam miliona KM).

Izvor: Novosti
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog