Nauka

Banjalučki gimnazijalci osvojili zlato na "Tesla festu" u Novom Sadu

Učenici multimedijalne sekcije Gimnazije donijeli su kući zlatnu medalju sa Međunarodnog festivala inovacija, znanja i stvaralaštva "Tesla fest", koji je održan u Novom Sadu.

Na ovom prestižnom takmičenju predstavili su se inovatori iz deset zemalja, a gimnazijalci su se uspjeli oduprijeti velikoj konkurenciji, predstavivši se sa šest računarskih aplikacija u zvaničnoj konkurenciji, čijih pet je osvojilo prvo mjesto.

Aplikacije su nastale prošle školske godine, a stvarali su ih učenici u Kampu mladih programera "Pitam da", koji se već treću godinu održava u Gimnaziji pod mentorstvom Željke Grbić i Aleksandra Kelečevića. Povodom toga, juče je u Gimnaziji održana svečana dodjela nagrada, ali i sertifikata polaznicima prošlogodišnjeg Kampa mladih programera.

Među nagrađenima je i aplikacija Lena.exe, koja uređuje sliku, a njeni tvorci kažu da nisu ništa revolucionarno otkrili, ali priznaju da su ipak očekivali nagradu. "Samo smo uprostili postupak korištenja. 

Ona služi za amatere i profesionalne fotografe. Da ne bismo otvarali fotošopove i druge potrebne alate za rad sa slikama, dovoljno je kliknuti desnim tasterom na sliku, a potom izabrati jednu od ponuđenih često traženih opcija i aplikacija Lena. exe će to urediti za nas", rekao je Stefan Todorović, učenik četvrtog razreda informatičkog smjera. 

Dodao je da to nije prva nagrada za tu aplikaciju i da će je i dalje usavršavati. Željka Grbić, mentor, istakla je da je veliki uspjeh za njih da dobiju toliko nagrada za aplikacije koje su radili prošle godine. "Nisam iznenađen brojem osvojenih nagrada. Naši đaci godinama učestvuju na 'Tesla festu'. 

Imaju dobre ideje i napravili su nekoliko aplikacija koje je žiri prepoznao i nagradio", istakao je Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije. Tatjana Vučić-Rogić, predsjednik Udruženja za njegovanje tradicije Gimnazije "Gaudeamus" i koordinator Kampa mladih programera "Pitam da", kazala je da su aplikacije nastale na idejama učenika, a neke od njih vezane su za školstvo, kao i za sveopštu upotrebu, ali i edukativne.

Nagrađene su i aplikacije Plot matematičkih funkcija, Cezarov kod, Maze of knowledge - edukativna igra i Portabilni android. Novi ciklus Udruženje za njegovanje tradicije Gimnazije "Gaudeamus" pokrenulo je novi ciklus Kampa mladih programera "Pitam da", u okviru kojeg se održavaju interaktivne edukativne radionice iz oblasti programiranja, IKT menadžmenta i Soft skills radionice. U projektu učestvuje 60 učenika Gimnazije od prvog do četvrtog razreda svih smjerova.

Izvor: Nezavisne
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog