Vijesti

NS RS: Da li Prijedlog zakona o Danu RS briše 9. januar iz Zakona o praznicima?

U Narodnoj skupštini Srpske u toku je zasjedanje sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Prijedlog zakona o Danu Republike Srpske.

Šef poslaničkog kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata u NS RS Radovan Višković rekao je da će se ovim Prijedlogom zakona urediti da se 9. januar i dalje obilježava na području cijele RS, ali kao sekularni praznik.

"Na ovaj način ne damo više varijantu nekom budućem apelantu da se ponovo poziva na 9. januar i tumači na način kako njemu odgovara šta se 9. januara izdešavalo", objasnio je Višković.

S druge strane, poslanik stranke Napredna Srpska Adam Šukalo izjavio je da je predloženim zakonom izbrisan 9. januar kao Dan Republike Srpske u Zakonu o praznicima Republike Srpske i da su time prevareni građani Srpske na referendumu. 

"Predloženi zakon nije u skladu sa ranije usvojenom Deklaracijom Narodne skupštine Republike Srpske i potpisima političkih zvaničnika Republike Srpske", kazao je Šukalo.

Prijedlog zakona daje mogućnost da Vlada Republike Srpske svojom odlukom uređuje način obilježavanja Dana Republike Srpske. 

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog