Region

Đukanović napušta državne funkcije

Dugogodišnji crnogorski premijer Milo Đukanović neće nastaviti vršiti dužnost lidera vlade uprkos tome što je pobijedio na nedavnim izborima, saopštila je u utorak njegova Demokratska stranka socijalista (DPS).

Predsjedništvo DPS-a saopštilo je nakon sastanka kojim je predsjedavao Đukanović da će predložiti njegovog zamjenika u stranci Duška Markovića za mandatara za sastav nove crnogorske vlade, izvijestila je državna TV RTCG.

Na zadnjim izborima 16. oktobra osvojio je 36 od 81 zastupničkog mjesta u parlamentu tijesno pobijedivši četiri opozicione stranke koje su udružile snage oko samo jedne tačke, rušenja Đukanovića kojega su označile kao duboko korumpiranog.

U izbornoj noći Đukanović je rekao da će DPS nastaviti vladati sa svojim saveznicima, malom strankom Socijaldemokratima i četiri predstavnika manjina koji zajedno imaju 42 zastupnika.

Tokom posljednjih 25 godina Đukanović je dobrovoljno odstupio dva puta, svaki put po dvije godine nakon čega se vraćao kao premijer. Niti jednom nije ustupio mjesto čelnika DPS-a.

DPS nije objasnio razloge zašto imenuje Markovića za svoga kandidata za premijera.

Moguće je da ovim potezom Đukanović nastoji smanjiti sve veći pritisak protiv sebe ili čak ponovno pridobiti dugogodišnjeg saveznika Socijaldemokratsku stranku s kojim se razišao, stranku s četiri mjesta i tako stvoriti komotniju većinu u parlamentu.

Izvor: N1
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog