Vijesti

"Nije trebalo da stanemo na majskim protestima"

"Moramo biti iskreni i pogledati se u oči, da vidimo šta smo spremni da definišemo kao zajedničke ciljeve. Kada se prihvatimo nekih aktivnosti moramo ih sprovesti do kraja. Imali smo velika očekivanja građana kada su bili majski protesti. Mislim da tada nismo trebali stati kada je u pitanju izražavanje nezadovoljstva građana RS", istakao je za TV1 Branislav Borenović, lider Partije demokratskog progresa.

Komentarišući uvijerenje Saveza za promjene da će građani Srpske pokazati da se ne mogu prevariti s nečim što je već pročitana priča i činjenicu da je SNSD ipak pobjednik ovih izbora, Borenović je rekao da je Dodik vrlo vješto iskoristio određene političke teme.

"Skrenuo je pažnju građana mnogo bolje nego što smo mi nametali ekonomske teme i ponovo je manipulacijom dobio podršku, ali borba se nastavlja, ide drugo poluvrijeme. Mi smo svjesni određenih grešaka koje smo činili u kampanji i sve ćemo učiniti da do 2018. godine budemo jači i da tada odnesemo pobjedu te konačno kažemo da je kraj režima Milorada Dodika", kaže Borenović.

"Pokazalo se da su ove sve samo nisu bili lokalni izbori", dodao je predsjednik PDP-a. 

"Govorilo se o temama koje nemaju veze sa lokalnim izborima, a Dodik i vladajuća koalicija su iskoristili priču vezanu za odluku Ustavnog suda BiH, posebno referendum koji smo i mi podržali znajući da će imati uticaj na lokalne izbore, ali nismo znali da će toliko uticati na izborni rezultat", pojasnio je.

Kada je riječ o anlizi postignutih rezultata Borenović kaže da PDP može biti zadovoljan sa ukupnim brojem glasova koje su dobili, ali ne može biti zadovoljan kada je u pitanju izbor za načelnike i gradonačelnike.

Kazao je da će Savez za promjene nastaviti da bude dosljedan i govoriće o temema koje su bitne za građane Republike Srpske i pokušati stvarati politički ambijent da se što manje govori o teškim političkim temama koje stvaraju zabunu kod građana. 

Mišljenja je da opozicija nije smjela stati na majskim prostestima.

"Moramo biti iskreni i pogledati se u oči, da vidimo šta smo spremni da definišemo kao zajedničke ciljeve. Kada se prihvatimo nekih aktivnosti moramo ih sprovesti do kraja. Imali smo velika očekivanja građana kada su bili majski protesti.  Mislim da tada nismo trebali stati kada je u pitanju izražavanje nezadovoljstva građana RS", kazao je Borenović.

"Potrebno je vršiti neku vrstu poziva prema pravosudnim institucijama da određene slučajeve dovedu do kraja te kažu da li je bilo kriminala ili ne, odnosno da se kaže gdje je novac građana RS završio. U dvije godine objavili smo preko 150 afera sa vrlo jasnim dokumentima kako je iz Republike Srpske uzeto preko tri milijarde maraka. Za taj novac se moglo isplatiti šest miliona penzija, a sve je to kroz kriminalne aktivnosti uzeto od građana RS i na to se moraju dati odgovori", dodaje.

Borenović je upitan i da prokomentariše javnu podršku Milorada Dodika politici PDP-a, koja je nekoliko puta izazavala spekulacije u javnosti o mogućoj koaliciji SNSD-a i PDP-a.

"Bilo kakve pohvale neće promjeniti politiku PDP-a, nemamo namjeru ulaziti u trule koalicije kako bismo narušili našu osnovnu politiku, a to je ekonomski oporavak Republike Srpske. Nikakva vrsta političke trgovine neće biti moguća kada je u pitanju PDP, jer on nije na prodaju niti će to ikada biti", jasan je bio Borenović.

Najavio je i sastanak sa novoizabranim predsjednikm SDS-a Vukotom Govedaricom.

"Sa gospodinom Govedaricom imam izuzetne odnose, gradimo međusobno povjerenje unutar opozicije i dobro je da se stvara atmosfera u kojoj ćemo graditi dobre politike. Mislim da će saradnja biti odlična kao i početak jednog uspješnog perioda za opoziciju, a rezultat toga će biti pobjeda na izborima 2018. godine", zaključio je Borenović za TV1.

BN
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog