Vijesti

Dodik: Priča o referendumu je završena, ali o Ustavnom sudu BiH nije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je priča o referendumu o Danu Republike završena, ali da tek počinje priča o Ustavnom sudu, njegovom sastavu i načinu odlučivanja.

- Narodna skupština Republike Srpske je na bazi volje naroda donijela zakon o prazniku koji nije zabranjen ni odlukom Ustavnog suda. Epilog je to da će sve više biti sporan Ustavni sud BiH, njegov sastav i način odlučivanja - rekao je Dodik za TV1.

On je istakao da će to u narednim danima biti tema broj jedan u BiH.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima ozbiljne primjedbe i na rad Tužilaštva BiH, koje nije procesuiralo oko 90 prethodnih slučajeva u smislu sprovođenja odluka Ustavnog suda BiH, nego je reagovalo tek na 92. slučaj - slučaj referenduma u Srpskoj.

- To je za nas bila politička motivacija, politizacija - naglasio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naveo da ni u prethodnim zakonskim rješenjima nije bilo govora o 9. januaru kao vjerskom prazniku, pa samim tim niti o diskriminaciji bilo koga u Srpskoj.

Govoreći o apelaciji Republike Srpske Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem 1. marta u Federaciji BiH, Dodik je rekao da se može očekivati da sud ukine tu odluku po istim elementima i obrazloženju kojim je ukinuo i odluku o 9. januaru, ali da misli da se to neće desiti.

- Mislim da će Ustavni sud BiH ponovo pokazati svoju političku, a ne pravnu dimenziju - rekao je Dodik.

On smatra da bi u BiH trebalo da bude postignut dogovor u vezi sa obilježavanjem određenih praznika u skladu sa njenim različitostima.

- Ono što je bilo treba poštovati i to na način da to nikome ne smeta - poručio je Dodik.

On je ukazao i na nelegalno formiranje vlasti u FBiH s obzirom na činjenicu da nije konstituisan Klub srpskih delegata u Domu naroda federalnog Parlamenta.

Dodik je odbacio primjedbe da su od priče u vezi sa referendumom on i SNSD imali političku korist.

On je kao netačne označio spekulacije da svoje političke pobjede ostvaruje "zbog stalne svađe sa Sarajevom, sa Silajdžićima, Izetbegovićima...".

Prema njegovim riječima, BiH upravljaju neki drugi ljudi, a ne oni koje narod izabere.

- Bez obzira šta mislili razni spin-majstrori i oni koji se bave podmetanjima i podmićivanjem, narod se ne može prevariti jer ima istinski osjećaj kako se treba opredijeliti o određenom istorijskom trenutku - rekao je Dodik.

Srpska ostaje na poziciji izvornog Dejtona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je, povodom inicijativa za raspakivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, da Srpska ostaje na poziciji izvornog Dejtona.

- U teritorijalnom smislu nisam protiv održavanja BiH, ali ona mora da bude zasnovana na izvornom Dejtonskom sporazumu i ono što je do sada urađeno mora biti stavljeno na dnevni red i da vidimo kako ćemo dalje - rekao je Dodik za TV1.

On smatra da se može govoriti o ostanku Suda i Tužilaštva BiH, ali da treba razgovarati i o tome da li je visoki predstavnik "mjera za BiH".

- Mi nismo iracionalni u tom pogledu da bismo rekli da je visoki predstavnik vršio nasilje i štetu, ali dajte da vidimo ono što možda nije na najbolji način urađeno 2001, 2002. i 2003. godine - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske ističe da je u BiH za sve potreban politički dogovor, posebno kada je egzistencija svih njenih građana u pitanju, kao i sama ekonomska budućnost zemlje.

- Ovdje treba pružiti mogućnost da ljudi normalno žive - poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je spreman da se kandiduje za člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Dodik je rekao da je čovjek koji će prihvatiti svaku odgovornost, gdje osjeti da može nešto da uradi.

On je istakao da Predsjedništvo BiH "ne radi dovoljno dobro zbog nekoordinacije".

- Tamo se odsjedi mandat i ništa se ne desi, a ja bih da ščepam nešto gdje mogu napraviti vidljivu razliku. Možda ne moram više ništa, mada osjećam da sam u najboljim godinama. Ali ne bježim čak ni od tih mogućnosti - rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Odgovarajući na pitanje da li mu je atraktivnije da bude član Predsjedništva ili predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Dodik je rekao da bi najradije bio poslovan čovjek u normalnoj zemlji.

Dodik je istakao da u BiH mora da postoji princip da niko nikome ne smeta u nekim poslovima i razvojnim projektima, a zajednički nivo vlasti služi zapravo da to obezbijedi.

On je podsjetio da je praksa do sada bila da, kada se nešto dogovori sa političarima iz Federacije BiH, oni to ne ispoštuju, kao što je slučaj sa Koridorom "Pet ce" ili zaštitom domaće proizvodnje.

- Tražili smo da parlament BiH bira glavnog tužioca, a dobili smo jedan potpuno otuđeni centar pravosuđa koji nikom ne služi. Postoje grupe koje to kontrolišu i koje su najčešće bliske kriminalu i društvo nema ništa od pravosuđa - rekao je Dodik.

On je naveo da bi Visoki sudski i tužilački savjet BiH trebalo da predloži za glavnog tužioca i predsjednika Suda BiH tri ličnosti, a parlament BiH da ih izabere.

Dodik ističe da će Republika Srpska pokušati da modelira taj sistem i da će, najvjerovatnije, ići na to da sudije i tužioci budu birani neposredno kao poslanici.

- Ako se bira Okružni sud Banjaluka biraće ga sudije sa tog područja, pa neka odgovaraju narodu. To je najbolja moguća varijanta. Ovako kako je sada, niti imamo sudove, ni tužilaštva, ni pravdu - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da nije dobio novi sudski poziv za saslušanje u vezi sa održavanjem refereduma o Danu Republike.

- Imam svoj odnos prema Sudu i Tužilaštvu BiH i mislim da su to neustavne institucije, ali ponavljam da nisam protiv toga da se one naprave onako kako treba i da se jasno preciziraju njihove nadležnosti - rekao je Dodik.

On je podvukao da u ovom slučaju nije tražio ništa, osim onog što pripada i drugim građanima, a to je da bude saslušan putem video-linka ili na teritoriji Republike Srpske, što je i ranije rađeno u nekim drugim slučajevima.

Navodeći da po prirodi nije plašljiv čovjek, Dodik je rekao da je njegovo izbjegavanje dolaska u Sarajevo više stvar principa, nego pitanje lične bezbjednosti.

- Vidim da je to politizacija slučaja i da to ne bi bilo iskorišteno u smislu pravde, nego u smislu diksvalifikacije. Spreman sam da sarađujem. Mislim da je to farsa i da tu nema pravnog osnova za bilo šta - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je upitao, ukoliko je on kriv, kako onda nisu krivi svi koji su potpisali odluku da referendum bude održan, jer su i Mladen Ivanić i Mladen Bosić i ostali govorili da podržavaju referendum.

Odgovarajući na pitanje da li u BiH nedostaju razgovori između političara, Dodik je rekao da je spreman da razgovara, ali je predsjednik SDA Bakir Izetbegović izabrao grupu iz Republike Srpske koja je izgubili izbore i vodi razgovore sa Bosićem i ostalima.

On je naveo da je razgovarao i da može da razgovara sa Izetbegovićem, ali da tu ne želi da vidi strance.

- Mi imamo dovoljno pameti da se vodi država - poručio je Dodik.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Dodik je rekao da on može funkcionisati ako se bude poštovao, jer je jako precizan, ali se tada dolazi i do teme o EU koja je kao politička i teritorijalna organizacija puna bremenitih problema.

- Uvjeren sam da će ona preživjeti u nekom obliku, ali ne možemo se ponašati da se ništa ne dešava. A zašto onda iz EU izlazi Velika Britanija - rekao je Dodik, koji smatra da će izlazak Velike Britanije dovesti do većeg raskola u EU.

Izvor: SRNA
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog