Svijet

Sedam načina da prepolovite troškove za hranu

Želite da smanjite iznos koji mjesečno trošite na hranu? Evo sedam savjeta čovjeka koji je u tome uspio.

Nagrađivani autor Ricky Willis, koji je u šest mjeseci uspio da smanji troškove za hranu na polovinu, podijelio je sedam savjeta koji bi i vama u tome mogli pomoći. 

Planirajte kupovinu

Prije nego što se uopšte uputite u trgovinu, isplanirajte što ćete jesti iduće nedjelje. U tome može učestvovati cijela porodica. Nakon što napravite plan, dobro proučite što od potrebnih namirnica već imate u kući. Iznenadili biste se što se sve korisno može naći na dnu zamrzivača ili u pozadini police. 

Odlučite hoćete li kupovati putem interneta

Zavisno od toga šta sve imate na svojoj listi, dobro je razmisliti hoćete li fizički otići u prodavnicu ili ćete kupovinu obaviti online. Ako je riječ o teškim proizvodima, nije loše odlučiti se za narudžbu putem interneta. No, imajte na umu da putem interneta nećete vidjeti sva sniženja. 

Skupljajte bodove

Svakako se naoružajte nagradnim kuponima gdje god je to moguće. Izvadite svaku moguću karticu za skupljanje bodova i koristite ih prilikom svake kupovine. 

Kupujte na sniženju

Pričekajte kraj radnog vremena prodavaonice i tada se uputite u lov na proizvode na sniženju. Ovdje možete izmijeniti svoj plan kupovine, ako vidite da neke namirnice možete zamijeniti drugim, koje su na sniženju. Pazite na konkurenciju, niste jedini koji kupuju na taj način. Izborite se za svoj proizvod čak i ako to znači zgrabiti zadnji paket piletine s police u koju gleda nekoliko ljudi.

Ne kupujte zapakovano

U pravilu je jeftinije kupovati po komadu ili kilaži, a ne unaprijed zapakovanu hranu. No, to nije uvijek tako. Dobro provjerite i uporedite razliku u cijeni zapakovanih proizvoda s nezapakovanim i izaberite najpovoljnije. 

Zaboravite na marke

Većina proizvoda iste vrste koji se pojavljuju na tržištu je zapravo istog kvaliteta i ukusa, bez obzira na marku. Willis kaže da mu je kao snobu bilo potrebno neko vrijeme da se odvikne od izbjegavanja "plus" namirnica, no jednom kad se navikao, rapidno je smanjio svoje troškove. 

Idite u sitnu dodatnu kupovinu

Nakon što se nakupujete namirnica za barem nedjelju dana, idite samo u sitnije dodatne kupovine. I tada radite popis kojeg se pridržavajte. Najbolje je držati se pravila "pune korpe". Ono nalaže da se zaustavite kad vidite da vam je korpa s kojom ste krenuli u dodatnu kupovinu puna. 

Izvor: economy.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog