Republika Srpska

Ističe rok za legalizaciju objekata u Banjaluci

Grad Banjaluka upozorio je vlasnike bespravno izgrađenih objekata, koji do sada nisu predali zahtjev za legalizaciju - da bez odgađanja uđu u taj proces, jer je ostalo veoma malo vremena, a svi uslovi za to su povoljni.

U suprotnom, prema postojećim zakonskim rješenjima, njihovi objekti će kao nelegalni biti predmet inspekcijskih kontrola, koje će biti pojačane početkom naredne godine, saopšteno je na sajtu Grada.

Rok za legalizaciju ističe 31. decembra 2016. godine i poslije toga neće biti moguće podnijeti zahtjev. Iznosi koji se sada plaćaju za legalizaciju su veoma povoljni. Tako za objekte ukupne površine do 100 metara kvadratnih naknada za legalizaciju iznosi 100 KM, a do 200 kvadrata - 500 KM. 

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, od 2008. godine do danas podneseno je više od 14.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata. Samo u ovoj godini više od 3.000.

Do sada je riješeno više od 8.000 zahtjeva. Od toga, pozitivno je riješeno oko 3.870, odnosno izdate su građevinske dozvole. Od početka ove godine izdato je oko 700 građevinskih dozvola, dok je u 2015. godini izdato 570 – podaci su nadležnog Odjeljenja, u čijem je Odsjeku za legalizaciju u toku obrada više od 6.200 predmeta.

Do kraja godine, očekuje se znatan broj novih zahtjeva, prije nego što istekne rok za legalizaciju.

Izvor: Ekapija
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog