Banja Luka

Urbicid na banjalučki način (FOTO)

Urbicid koji posljednjih deset godina sprovodi gradska vlast u Banjaluci, prijeti ne samo da totalno naruši urbanističku sliku grada, nego i da uništi sve autentične građevine koje se nalaze u Banjaluci.

Jedna od takvih je bila i kuća koja se nalazi u naselju Čaire, a koja se ovih dana ruši kako bi bila napravljena nova stambena zgrada. Mnogo je primjera takvih kuća u naselju Dolac, Centar, Čaire i dr. koje su imale vrlo originalan i autentičan izgled, ali su nemilosrdni banjalučki urbanisti dali sve od sebe da se trag takvih objekata uništi u ovom gradu.


Ne samo da su male kuće u navedenim naseljima srušene, nego su na tim placevima nikle zgrade u kojima se nalazi po 30, 50, pa i više stanova, a da nije planirano ni jedno parking mjesto oko tih zgrada.


Ceh svega toga će naravno platiti građani, jer će u nekom trenutku gradska vlast morati da kupuje placeve da bi pravila javne garaže i parkirališta.


Kriminal i korupcija u urbanističkom sektoru grada Banjaluka bi trebalo da budu predmet ozbiljne istrage, jer je nesporna činjenica da su ljudi koji su radili u tim službama sa kesom došli u Banjaluku, a danas su milioneri koji ne znaju koliko nekretnina i miliona imaju.

Autor: Frontal
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog