Vijesti

NS RS: Rasprava o bankarskom sistemu

Narodna skupština Republike Srpske nastavila je danas zasjedanje raspravom izvještaja o stanju u bankarskom sistemu Republike Srpske za 2015. godinu i izvještaja o poslovanju i rezultatima rada sa finansijskim izvještajem Agencije za bankarstvo Srpske za prošlu godinu.

Dnevnim redom predviđeno je i razmatranje izvještaja za prošlu godinu Agencije za osiguranje Republike Srpske o stanju u sektoru osiguranja Srpske, o radu ove agencije, te o njenom finansijskom poslovanju. 

Biće razmatrani i izvještaji za prošlu godinu Komisije za hartije od vrijednosti Republike Srpske o stanju na tržištu hartija od vrijednosti, o radu ove komisije, te o njenom finansijskom poslovanju, kao i niz drugih izvještaja. 

U prethodna dva dana razmotreni su po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju. 

Poslanici su razmotrili i dva prijedloga Poslaničke grupe Napredna Srpska –Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave. 

Među apsolviranim tačkama dnevnog reda su i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja, Nacrt zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Nacrt zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti vazduha. 

Razmotreni su i Prijedlog strategije i politike razvoja industrije Republike Srpske za period 2016-2020. godina, kao i Izvještaj Komiteta za koordinaciju nadzora finansijskog sektora Republike Srpske za 2015. godinu. 

O apsolviranim tačkama dnevnog reda poslanici će se izjašnjavati danas.

ČAVIĆ: AGENCIJA ZA BANKARSTVO IZLOŽENA NEPRINCIPIJELNIM UTICAJIMA

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić rekao je danas da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske godinama izložena "neprincipijelnim uticajima vanjske i političke prirode".

"Sve što sam i ranije govorio na tu temu potvrdio je i Međunarodni monetarni fond, koji u svom pismu namjere potvrđuje da je ta Agencija izložena političkom uticaju, da je kompromitovano njeno kontrolno osoblje", rekao je Čavić tokom rasprave o izvještaju o bankarskom sektoru Srpske za prošlu godinu. 

On tvrdi da je ukupna šteta u propasti Banke Srpske i Bobar banke veća od 500 miliona KM, a da je Republika Srpska imala štetu od propasti tih banaka od preko 200 miliona KM. 

Poslanik PDP-a Miroslav Brčkalo rekao je da se i Agencija za osiguranje depozita BiH može takođe smatrati "jednim od saučesnika" zbog lošeg stanja u bankarskom sektoru Srpske, jer se širenjem njenih ovlaštenja sve više izjednačavala se Agencijom za bankarstvo Srpske. 

On je dodao da je jedno od ovlaštenja koje je dato Agenciji za osiguranje depozita BiH, to da je mogla da premiju osiguranja depozita posmatra kao jedan od rizika poslovanja banke. 

Brčkalo je naveo da se rast depozita stanovništva od 11 odsto u izvještajnom periodu ne može smatrati pozitivnim trendom, da raste učešće nekvalitetnih kredita, kao i da je Agencija za bankarstvo Republike Srpske "mirno gledala šta se dešavalo u dvije propale banke". 

Poslanik Napredne Srpske Adam Šukalo postavio je pitanje da li je iko uputio zahtjev Pravobranilaštvu Republike Srpske da zaštiti javni interes Srpske, a koji se u slučajevima propalih banaka ogleda u depozitima građana i javnih institucija koji su bili u tim bankama. 

On je zatražio da se poslanici "negativno izraze prilikom glasanja o ovom izvještaju".

VIŠKOVIĆ: UTVRDITI ZLOUPOTREBE U BANKAMA OD NjIHOVE PRIVATIZACIJE

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da treba istražiti zloupotrebe u bankarskom sektoru od privatizacije banaka.

Višković je rekao da se zalaže za utvrđivanje svih odgovornih za zloupotrebe u bankarskom sektoru Republike Srpske, ali da to ne budu samo dešavanja u tom sektoru tokom prošle i pretprošle godine. 

On se zalaže da ne bude zastarijevanja za kriminal počinjen u procesu privatizacije. 

"Tražim da se istraže zloupotrebe u bankarskom sektoru od privatizacije banaka. Ne može se istraživati ono što je bilo juče, a zaboraviti šta je bilo prekjuče", rekao je Višković u Narodnoj skupštini, tokom replike na navode opozicije povom izvještaja o stanju u bankarskom sektoru Srpske u prošloj godini. 

On je podsjetio da je privatizacija banaka u Srpskoj "išla za jedan evro", kao i da je posljedica privatizacije bila da su na ovom područiju sada aktivne samo strane banke. 

"Ima li ko da odgovori zašto mi imamo najveće kamatne stope u okruženju i zbog čega je to", upitao je Višković, dodajući da zbog svega toga traži da istražni organi provedu istrage i da se u tome ne može uzeti samo 2015. ili 2014. godina.

Izvor: SRNA
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog