Vijesti

Rezultat istrage: U BiH 500 fiktivnih firmi u vlasništvu Arapa

Prema još uvijek nekompletnim rezultatima opsežne akcije "Nekretnina", od 700 kontrolisanih pravnih subjekata u BiH, oko 500 je fiktivno i nalazi se većinom u vlasništvu državljana Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije.

Kompletni rezultati akcije "Nekretnina", koja je sprovedena na čitavoj teritoriji BiH, biće poznati u srijedu, do kada bi i dva terenska centra trebalo da završe akciju.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je da su dosadašnji rezultati pokazali ogroman broj nepravilnosti, kao i da je od 700 pravnih subjekata njih 500 fiktivno.

Da budem precizan, 499 subjekata nismo našli na pravoj adresi i radi se o fiktivnim firmama. Ove firme imaju uknjižene nekretnine - rekao je Ujić.

Istakao je da su brojni slučajevi u kojima se vlasnik uopšte nije pojavljivao, već je preko notara registrovao firmu i dao ovlaštenja bh. državljanima da je vode.

Na pitanje koji strani državljani prednjače u kršenju zakona BiH, odgovorio je da je definitivno riječ o stanovnicima Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Libije.

Najviše ima kuvajtskih firmi, jer smo ih najviše i kontrolisali. I to oko 270 pravnih lica. Stanovnici ovih zemalja dođu u turističku posjetu, osnuju pravno lice i dolaze do nekretnina - navodi Ujić.

Istakao je da Služba za poslove sa strancima radi u skladu sa zakonima BiH, ali da će joj u rješavanju ovog problema biti neophodna podrška drugih institucija.

Mi ne možemo da radimo istrage. Već vidimo da se u istragu uključila SIPA, a sve što bude vezano za poreske utaje, mi ćemo dati poreskim organima - rekao je Ujić.

Kaže da je svjestan činjenice da BiH trebaju turisti, ali da je i opravdano pitanje gdje idu prihodi od tih turista.

Prema njegovim riječima, u akciji ove službe pronađeni su i ozbiljni investitori.

Služba za poslove sa strancima već duže provjerava legalnosti prodaje i kupovine zemljišta i nekretnina u BiH arapskim državljanima. Naime, prema bh. zakonima, arapskim državljanima nije omogućeno sticanje vlasništva u BiH.

Ipak arapski državljani masovno koriste "rupe u zakonima" i osnivaju firme preko kojih kupuju nekretnine, jer bh. zakonodavstvo ne sprečava strane državljane da u BiH osnivaju firme koje u svom vlasništvu mogu imati nekretnine.

Ovu pogodnost obilato koriste arapske firme, pa kupuju nekretnine poput kuća, stanova i vikendica, koje su samo na papirima u njihovom vlasništvu, a u praksi ih koriste arapski državljani kao privatno vlasništvo.

Izvor: Klix
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog