Republika Srpska

Mirjanić: 176,4 miliona KM na raspolaganju agrarnom sektoru

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić izjavio je danas Srni da je za ovu godinu identifikovano više od 170 miliona KM koji bi realno mogli biti raspoloživi za finansiranje agrarnog sektora.

Mirjanić je dodao da je, osim agrarnog budžeta od 60 miliona KM, poljoprivrednicima na raspolaganju 3,9 miliona KM povoljnih sredstava "Partner fonda" i 65 miliona KM kredita Investiciono-razvojne banke Republike Srpske.

Na raspolaganju su i sredstva po osnovu međunarodnih projekata od 21,2 miliona KM, te sredstva vodoprivrede za zaštitu zemljišta i dobara od 26,2 miliona KM.

"To sve ukupno čini 176,4 miliona KM i na raspolaganju su poljoprivrednom sektoru", rekao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, osim unapređenja izvora finansiranja agrarnog sektora, prioritetna mjera Ministarstva je i unapređenje spoljno-trgovinskog poslovanja i zaštita domaće proizvodnje, unapređenje registra zemljišnih parcela, sistema indentifikacije životinja, kao i izrada IPARD operativne strukture i dokumenata.

Mirjanić je naveo da je planirano donošenje više zakonodavno-pravnih akata kojima će značajno biti unaprijeđena institucionalna pozicija agrarne privrede.

Prioritet u usmjeravanju podsticaja, kaže Mirjanić, je razdvajanje socijalnog od razvojnog dijela i u tom pogledu podizanje minimalnog obima proizvodnje koja se podstiče, zatim naglašena podrška tržišno orijentisanim proizvodnjama i proizvođačima.

On je dodao i preispitivanje načina i oblika podrške u pojedinim mjerama i granama proizvodnje, insistiranje na nivou kvaliteta proizvoda, kao i zdravstvenoj bezbjednosti, naročito kod mlijeka, ali i drugih proizvodnji i slično.

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog