Republika Srpska

Vlada RS im duguje više od 40 miliona: Poljoprivrenici u RS u proteste 23. februara

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj idu u proteste. Odluku Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača jednoglasno je podržao i Upravni odbor Udruženja mljekara RS.

“Protesti su u Gradiškoj 23. februara u 12 sati. Opšte je raspoloženje da se iskaže nezadovoljstvo, mi nemamo drugog izbora. To je protest upozorenja”, naglasio je Milorad Arsenić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja mljekara RS. 

Poljoprivrednici traže smjenu ministara Steve Mirjanića i Mirka Šarovića, odbacuju Nacrt pravilnika o raspodjeli podsticaja za 2017. godinu i zahtijevaju da on bude isti kao kod njihovih kolega u Federaciji. Traže i da Ministarstvo poljoprivrede RS javno obajvi sve isplate sredstava za 2015. i 2016. godinu, jer tvrde da se dijelu novca gubi trag. 

Od Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zahtijevaju uvođenje “plavog dizela” i zaštitnih mjera za poljoprivredu. Za izmirenje dugova od prošle godine, Vladi daju novi rok – polovina marta. 

“Nas ne interesuje odakle će Vlada da obezbijedi 41 milion i da nam isplati dug. Nas interesuje da nad isplate odakle i sebi isplaćuju plate. Hoće li to biti ruski dug, kuvajtski dug, ili nekakav kredit, nas ne interesuje”, rekao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja mljekara RS. 

Iz kabineta ministra Steve Mirjanića poručuju da će reagovati tek kada dobiju službeni dopis udruženja.

Izvor: Indikator
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog