Republika Srpska

Robne rezerve RS tužile „Farmland“ zbog milionske štete

„Robne rezerve“ Republike Srpske podnijele su tužbu protiv „Farmlanda“ iz Nove Topole jer na ovoj farmi nema junica, niti hiljade tona državnih žitarica koje su joj povjerene na čuvanje i koje, prema ugovoru sa Robnim rezervama, treba da vrati Srpskoj, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Stevo Mirjanić kaže da su na farmi već duže vrijeme prisutni problemi u proizvodnji i organizaciji ishrane te da je na kraju 2015. godine na farmi bilo 800 grla različitih kategorija, dok je taj broj na kraju 2016. bio znatno manji.

„U toku realizacije ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa „Farmlandom“ pojavile su se određene poteškoće u primjeni njegovih odredbi, što je nakon niza pokušaja da se iznađe optimalno rješenje rezultiralo time da su „Robne rezerve“ 30. septembra 2016. godine pokrenule postupak prinudne naplate potraživanja putem mjenica, a zatim 3. novembra i tužbu protiv „Farmlanda“, naveo je Mirjanić.

On je istakao da su Robne rezerve tužile „Farmland“ i zbog nedostatka pšenice i merkantilnog kukuruza koje je ovo javno preduzeće čuvalo na farmi.

Robne rezerve su po ugovoru sa „Farmlandom“ iz 2010. godine na ovoj farmi skladištile 3.000 tona merkantilne pšenice i 2.000 tona merkantilnog kukuruza.

Potpuni manjak robe koja je bila vlasništvo “Robnih rezervi“ kod ovog skladištara utvrđen je 2011. godine.

„U više navrata i na više načina „Robne rezerve“ su inicirale aktivnosti kojima se pokušalo riješiti pitanje namirenja ovog manjka, međutim „Farmland“ nije iskazao namjeru da vrati žitarice, te su i po osnovu ovog odnosa „Robne rezerve“ 23. septembra 2016. godine pokrenule postupak prinudne naplate potraživanja putem mjenica a zatim su 03. novembra podnijele i tužbu“, naveo je ministar Mirjanić u odgovoru na  poslaničko pitanje.

Junice oboljele jer su slabo i loše hranjene

Mirjanić kaže da je glavni uzrok finansijskih problema na farmi „Farmland“ loše sproveden postupak privatizacije bivšeg PIK „Mladen Stojanović“ u čijem je sastavu bila i Radna jedinica govedarska farma u Novoj Topoli. Istakao je da po osnovu izvršnih sudskih presuda, a na osnovu solidarne odgovornosti, sa računa „Farmlanda“ skinuto preko 10 miliona KM.

„Ta sudska izvršenja su uzrokovala probleme sa obrtnim sredstvima, usljed čega nije bilo moguće proizvesti dovoljne količine kvalitetne stočne hrane za ishranu goveda, te se vlasnik odlučio na redukciju broja grla“, rekao je Mirjanić i dodao da su problemi sa redukcijom broja grla i lošim zdravstvenim stanjem goveda na farmi uzrokovani, prije svega, lošom strukturom stočne hrane, nedovoljnim količinama hrane i neodgovarajućom zdravstvenom zaštitom životinja.

On je istakao i da je „Farmland“ privatna kompanija koja sama odgovara za svoje poslovanje i i snosi sve konsekvence za eventualne loše poslovne poteze.

„Radi se o poljoprivrednom kapacitetu koji je značajan i koji ima dugu tradiciju, gdje je poslovodstvo zapalo u određene poteškoće koje sami moraju sanirati. Takođe, sva sredstva koja je „Farmland“ uzeo od banaka i „Robnih rezervi“ i drugih povjerilaca, mora i vratiti“, rekao je Mirjanić.

„Farmland“ dobio milione KM podsticaja

Iako nije ispoštovao ugovor, „Farmland“ je proteklih godina dobio velike iznose iz budžeta na osnovu podsticaja. Mirjanić je u odgovoru naveo da su u posljednjih devet godina „Farmlandu“ odobreni su i isplaćeni svi pripadajući podsticaji, po svim osnovama za koje su podnosili zahtjeve za novčane podsticaje i ispunili propisane kriterijume. Najveći dio odobrenih podsticajnih sredstava odnosi se na premiju za proizvedeno i otkupljeno mlijeko.

Samo od 2013. do 2015. godine „Farmland“ je samo za mlijeko dobio oko 5,5 miliona KM podsticaja.

Da „Farmland“ nema grla koje bi po ugovoru sa Robnim rezervama trebalo da vrati ovom preduzeću otkrila je i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Revizori su za poslovanje u 2015. godini „Robnim rezervama“, dali negativno mišljenje otkrivši niz propusta koji su se u značajnoj mjeri odnosili na poslovni odnos sa „Farmlandom“.

„Preduzeće „Farmland“ nije ispoštovalo ugovorne odredbe i nema na raspolaganju broj i kvalitet grla koje bi po ugovoru trebalo imati i isporučiti Robnim rezervama po isteku ugovora. Kod „Farmlanda“ se nalazi određen broj grla koja se vode kao vlasništvo preduzeća, ali ne ispunjavaju uslove propisane ugovorom, koji se tiču kvaliteta i karakteristika“, naveli su revizori u izvještaju.

Nekadašnja Direkcija za robne rezerve RS je 2009. godine sa „Farmlandom“ zaključila ugovor o poslovnoj saradnji na osnovu kojeg je predviđena nabavka i čuvanje 1.000 grla.

Direkcija je nabavila 500 steonih junica koje je platila 2,1 miliona KM, a „Farmland“ se obavezao da će svake godine Direkciji isporučiti podmladak i to 90 grla muške i 90 grla ženske teladi (što je utvrđeno na osnovu ugovorom određenih 1000 grla), dok se Direkcija obavezala da na ime naknade za čuvanje i obnavljanje priplodne stoke, zdravstvene zaštite, i drugih troškova u vezi sa izvršavanjem ugovora „Farmlandu“ ustupi sav prihod i sredstva ostvarena po osnovu proizvodnje mlijeka, kože i stajnjaka.

CAPITAL: Marina Čigoja
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog