Vijesti

Arapi kupovinom zemljišta presjekli Srpsku na dva dijela

Ekskluzivne informacije „EuroBlica“ da je u toku najveća rasprodaja zemljišta u Srpskoj stigla je juče iz Geodetske uprave RS, a informacija da su bezbjednosne službe otvorile istragu potvrđuju crne slutnje.

Izvor „EuroBlica“, odlično upućen u istragu, otkriva da su firme iz Federacije BiH, ali i fizička lica, od 2014. do januara ove godine došli u posjed više od 1.000 hektara, mahom napuštenih parcela u vlasništvu Hrvata sa područja Dervente. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da je u proteklih šest meseci povećan broj zahtjeva za knjiženjem kupljenog zemljišta.

Nakon što je „EuroBlic“objavio da je u posljednje vrijeme intenzivirana prodaja napuštenih parcela na području Dervente, iz Geodetske uprave RS su potvrdili ovu informaciju.

Prema stanju u evidencijama o nepokretnosti koje vodi Područna jedinica RUGIP u Derventi, a na osnovu zaprimljenih kupoprodajnih ugovora, nepokretnosti u vlasništvu privatnih lica na području opštine Derventa kupuju fizička i pravna lica iz Federacije BiH. Do povećanog broja zahtjeva za knjiženje nepokretnosti došlo je u proteklih pola godine – naveli su u odgovoru iz RUGIP.

Vrijednost zemljišta iza čije kupovine, kako je to ranije otkrio „EuroBlic“, stoje Arapi, procenjuje se na desetine miliona maraka.

Istraga je intenzivna, a cilj joj je da se utvrdi stvarna namjera kupovine ove ogromne površine zemlje, te da li ima elemenata krivičnog djela – naveo je izvor iz istrage.

„EuroBlic“ saznaje da su među kupcima više od 1.000 hektara zemljišta u Derventi firme „MM“ i „Erko“, te firma „Derija“, čiji je vlasnik državljanin Turske. Među kupcima je i multimilioner porijeklom iz Dervente Sead Dizdarević, koji trenutno živi i radi u SAD.

Dizdarevića su mediji još ranije nazvali „Kraljem olimpijskih igara“ obzirom da mu je posao usko vezan za prodaju VIP aranžmana na elitnim sportskim manifestacijama širom svijeta.

Izvor „EuroBlica“ iz ove institucije koji je insistitao na anonimnosti zbog lične i bezbednosti svoje porodice otkrio je prošle sedmice da je u pitanju kupovina zemljišta čiji je paravan „milionsko investiranje u Srpsku“.

Kada pogledate kako precizno biraju parcele u Srpskoj uhvati vas jeza, jer dobijete jasan uvid da se radi o planskoj kupovini zemljišta – objasnio je ranije za „EuroBlic“ izvor iz RUGIP.

Zahvaljujući pristupu topografskim kartama naš izvor je otkrio da je kupljenim parcelama napravljena takozvana „transverzala“ koja siječe Srpsku na dva dela.

Za razliku od Srpske, gdje su zavrzlame sa kupovinom zemljišta u punom jeku, u Federaciji BiH je taj posao pred završetkom, i to zahvaljujući firmi „Elbosna“ iza koje stoje takođe Arapi.


Glavni klijenti ove firme su mahom Srbi koji su tokom rata izbjegli.

Protjerali su nas, zapalili nam ognjišta i nemamo uslova da se vratimo i započnemo novi život. Zato prodajemo svoju imovinu onome koji ponudi odgovarajuću cenu, a to su u ovom slučaju Arapi – izjavio je jedan od Srba koji je svoju imovinu u FBiH prodao arapskoj firmi.

Milioni iz Dubaija

Na regionalnom biznis portalu ove sedmice je objavljena informacija da će kompanija iz UAE, odnosno Dubaija, na obalama rijeke Ukrine kod Dervente izgraditi luksuzni resort sa 420 apartmana, 80 vila, vodenim parkom, restoranima, spa centrima.

Ovaj derventski „grad na vodi“ godišnje bi, prema najavama, trebao da zarađuje više od 200 miliona američkih dolara.

 

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog