Zanimljivosti

Otkrivena tajna: Ko je baba u crnom iz slavnog filma "Ko to tamo peva"

Ako dosad niste bili svjesni 'slijepog putnika' u autobusu 'Krstić i sin', vrijeme je da se konačno upoznate.

Shvatili ste, radi se o remek djelu Slobodana Šijana iz 1980. o putnicima raspalog autobusa koji putuju prema Beogradu u osvit Drugog svjetskog rata. Film "Ko to tamo peva" većina onih starijih od trideset pogledala je u prosjeku barem deset puta. A sada smo otkrili i ko je misteriozna osoba.

Starija gospođa koja sve vrijeme sjedi u dnu autobusa, u vremenu interneta postala je pravi fenomen ovdašnje pop-kulture. S njom niko ne razgovara, na njoj se kamera ne zadržava, a ona samo šuti, bulji u prazno ili kroz prozor, ne pokazuje emocije, nimalo ne učestvuje u radnji filma osim što postoji.

Glasina kaže da je baba bila tu kako bi umirivala svinje koje je uznemiravalo neprestano tandrkanje tokom Miškove vožnje. Reditelj Slobodan Šijan navodno je izjavio da baba predstavlja smrt i tragične ratne događaje koji slijede, što je i većini gledalaca koji su svjesni babe u filmu, najlogičnija pretpostavka.

O kome je riječ? Radi se o Đenadiji Rogić, koja je rođena davne 1896. godine, a preminula je 1991. godine. Bila je srpska filmska glumica i statista. Bavila se stočarstvom i odigrala je nekoliko uloga u poznatim filmovima. Ipak, najpoznatija uloga joj je u filmu "Ko to tamo peva", a pojavljivala se i u "Sabirnom centru", "Kamionidžijama", "Sekuli i njegovim ženama".

Đenadijin otac bio je mlinar, a majka je obavljala seoske poslove. Još u 12. godini je počela da se bavi stočarstvom i poljskim radovima. Udala se 1916. godine za kovača Dražu Vukovića. Imala je dva sina i tri kćerke, a nadživjela je oba sina. 

Izvor: radiosarajevo.ba
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog