Vijesti

Izetbegović: Spreman sam da povučem prvi potez ka normalizaciji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je da je spreman da povuče prvi potez koji će voditi ka normalizaciji situacije u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je rekao da će to učiniti vrlo rado, ali je dodao da misli da će biti potrebno da prođe jedan period da bi se strasti smirile.

"Ja nisam pokreno ovu reviziju. To je proces koji je star 24 godine. Odluke referentne su donesene dvije. I od mene se u stvari očekivalo da ja to zaustavim. Naravno da ja takvu stvar ne mogu zaustaviti niti mi je to palo na um. Dapače, pružio sam moju podršku koja se od mene očekuje kao bošnjačkog člana predsjedništva agentu BiH i njegovom timu. Mislim da to ne treba biti razlogom za pravljenje dubljih kriza", rekao je Izetbegović.

"Ja razumijem kolege sa srpske strane, ali njihova reakcija je pretjerana. Bezrazložno je napuštati funkcije, jer sam ja uradio ono što oni nisu htjeli", rekao je Izetbegović za BHRT.

On je rekao da vjeruje da bi i predstavnici druga dva naroda učinili isto što i on, "podržavali bi ostanak u procesu protiv Srbije, da je na mjestu Bošnjaka bio njihov narod".

Izetbegović se, kako prenosi BHRT, zapitao "zbog čega se srpski političari poistovećuju sa režimom Slobodana Miloševića i pozvao ih da to prestanu da čine".

Bakir Izetbegović tvrdi da sa Mladenom Ivanićem "funkcioniše sasvim normalno", ali da se od prekinute sjednice nije vidio s njim, i da nije običaj da se sreću na dnevnoj bazi.

"Mi smo imali i tog dana vrlo korektan sastanak, rukovali smo se na kraju, i namjeravamo da radimo na tome da se vrati stabilnost", rekao je član predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda u Dnevniku BHT 1.

Ocjenjujući da će na izvjesno vrijeme biti zaustavljen evropski put Bosne i Hercegovine, Izetbegović je postavio pitanje da li se zbog toga trebalo povući iz procesa pred Međunarodnim sudom pravde.

"Jako smo se potrudili da reforme idu, evropske integracije. Uradili smo ogroman napor, ali ima stvari koje su preče od svih ostalih", rekao je Izetbegović.

Odbio je optužbu da je saglasan sa daljom federalizacijom BiH, koja bi u završnici dovela do stvaranja trećeg entiteta.

"Otišao sam u Strazbur da upozorim svoje kolege iz EPP-a da kroz principe federalizma ne stvaraju temelje za treći entitet.

Izvor: RTS

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog