Kultura

Vejnovićev “Punctum“ otvoren na Kastelu!

Izložba fotografija “Punctum” poznatog banjalučkog fotografa Drage Vejnovića, otvorena je u petak, 24. februara u Kamenoj zgradi tvrđave “Kastel”!

Još jedna zanimljiva izložba otvorena je prošle sedmice u gradu na Vrbasu. 

“Izložba je nastajala dvije godine, a ako ozbiljnije pogledate ovih 20 radova vidjećete da se stalno ponavlja isti motiv. Ništa nije fotošopirano niti ranije dorađivano bilo kojim drugim sredstvima. Drago je dvije godine gledao promjene kroz prozor svoga stana na objektu koji je odabrao. Riječ je o ukrštenoj dječijoj klackalici. U tim promjenama se pozvao, u jednom segmentu rada, na kraj 19. vijeka i Kloda Monea, koji je isto to radio sa Milanskom katedralom dokazujući Ajnštanove teorme o relativnosti. On je prosto u tu priču uveo neki novi kontekst i dokazao da umjetnik koji ima dovoljno imaginacije i pameti, može u drugačijem kontekstu ostaviti poruku kako su to radili njegovi prethodnici”, rekao je na otvaranju izložbe umjetnik Siniša Vidaković.


Ako budete čitali naslove pored djela vidjećete da je riječ o intimnom projektu (“Samoća”, “Usamljenost”, “Nevinost”…), a umjetnik je ostavio dovoljno prostora publici da sama potraži odgovore na neka pitanja.

“Ideja mi je prvenstveno bila da napravim neku vrstu vizuelnog dnevnika, a onda je to preraslo u jednu višeslojnu intimnu priču, u jednu vrstu autoportreta. Nadam se da će svako vidjeti nešto što će ga dirnuti u srce”, kazao je autor izložbe, poručujući posjetiocima da sami pronađu motiv za izložbu.


Drago Vejnović je diplomirao kameru na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Radio je kao fotoreporter u Novim Krilima, kao i za EPA-u (European Press Photo Agency). Objavljivao je u vodećim svjetskim novinama i časopisima. Izlagao je na više samostalnih i kolektivnih izložbi. Pored savremene fotografije zanima se i za rane fotografske tehnike.

Trenutno predaje fotografiju na Akademiju umjetnosti u Banjaluci.

 

Izvor: eTrafika.net – Milica Kulić
 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog