BiH

Tvornica šibica Dolac na Lašvi živi već 116 godina: Tradiciju proizvodnje danas čuva desetak radnika (VIDEO+FOTO)

Rijetko koja fabrika u Bosni i Hercegovini se može pohvaliti tradicijom dugom više od stotinu godina, a Tvornica šibica Dolac na Lašvi već 116 godina proizvodi drvca za paljenje vatre.

Iako je jedina fabrika za proizvodnju šibica na Balkanu, poslovanje i nije toliko dobro. Međutim, od nekadašnjih 200 radnika koji su radili u smjenama, danas se njih desetak bori da održe tradiciju i potrošačima ponude domaći proizvod. 

Tvornicu je privatizovalo preduzeće Best koje danas svoje maloprodajne objekte snabdijeva šibicama iz ove fabrike. Direktorica Tvornice šibica Dolac na Lašvi Ljubinka Lešić je izjavila kako je način proizvodnje šibica ostao isti, ali je potražanja mnogo manja.

"Kroz godine poslovanja uveli smo i nove proizvode, tako da osim proizvodnje običnih šibica danas proizvodimo i kaminske šibice te plastične koje zamjenjuju kocke za potpalu. Danas u tvornici radi desetak radnika i to uglavnom po potrebi tržišta i potrošača. Šibice se distribuiraju u maloprodajne objekte gdje se i prodaju", kazala je Lešić.

Proizvodnja šibica traje nekoliko minuta, a najviše vremena je potrebno da se trupci u bazenima smekšaju za rezanje. U toku jednog dana desetak radnika proizvede 60 kartona malih šibica i 20-ak kartona kaminskih šibica. Ovisno o potrebi tržišta, radnici proizvode obične ili kaminske šibice. Lešić ističe da je radnicima najveće bogatstvo što su sačuvali tradiciju firme koja je danas jedina na Balkanu.

"Sve fabrike šibica na Balkanu su prodate, a vremenom su se i ugasile. Ova je uspjela opstati uz privatizaciju i zbog toga je nastavljena ova tradicija. Iako domaćinstva sve više kupuju uvozne upaljače, proizvodnja domaćih šibica je potisnuta u drugi plan", dodaje Lešić.

Sead Šćetić u tvornici šibica radi već 32 godine, a izumio je i mašinu koja je olakšala proizvodnju kaminskih šibica.

"U početku je proces bio spor i radilo se ručno. Sada, uz moj mašinski izum proces je mnogo brži i lakši. Za punjenje jedne table drvcima za kaminske šibice trebalo je devet minuta, a uz ovaj izum koji sam ručno napravio potrebno je 20-ak sekundi da se sortiraju dvije table", pojasnio je Šćetić te istakao da se nada da će i penziju dočekati u ovim pogonima.

Radnici u Tvornici šibica Dolac na Lašvi se nadaju da potražnja šibica neće biti u potpunosti potisnuta te da će potražnja na tržištu biti veća. Pogoni koji rade već više od stotinu godina, uz potražnju tržišta radiće i u narednom periodu, a direktorica Lešić se nada da će još generacija proći kroz ovu fabriku gdje radnici imaju redovnu platu i siguran rad.

Izvor: klix
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog