Tema nedelje

Da li se Govedarica snašao na mjestu predsjednika SDS-a?

Vukota Govedarica izabran je za predsjednika Srpske demokratske stranke 23.10.2016. godine, pa se, nakon skoro pola godine njegovog predsjednikovanja, otvara pitanje da li je on reformisao partiju i koliko je doprinijeo njenoj revitalizaciji, te da li se Govedarica uopšte snašao na ovoj poziciji.

Novinar Goran Dakić kaže da se ponekad čini kao da je mjesto predsjednika SDS-a ukleto, jer je i Govedarica, po riječima Dakića, mogao mnogo bolje i više.

“Mjesto predsjednika SDS-a je očigledno ukleto. Ni sam ne znam da li se Govedarica snašao ili nije. Ponekad mi se čini da mu dobro ide, a ponekad izgleda kao da ne zna na koju bi stranu prije. To mu i nije zamjeriti, s obzirom na to kakvu je stranku dobio u amanet”, rekao je Dakić i dodao da veća zamjerka ide na račun njegove bolećivosti prema telefonu i, kako je rekao, bosićevske potrebe za ignorisanjem novinarskih poziva u trenutku kada bi on, kao nesumnjivi lider opozicije, morao da kaže šta misli o onome zbog čega ga novinari zovu u osam sati naveče.

Dakić je naglasio i da je Govedarica, pored svega urađenog, ostao u Bosićevoj sjeni, pogotovo nakon govora bivšeg stranačkog predsjednika u parlamentu Srpske.

 “Njegova (Govedaričina) politička borba je zaista užasna: na jednoj strani ima Dodika i Bakira, a na drugoj struje unutar svoje stranke. Govedarica je dosta uradio. Ali malo. Njegov govor u parlamentu RS bio je nevidljiv pored Bosićevog. I to dosta govori”, zaključio je Dakić. 

Politikolog Velizar Antić ističe da se stabilizacija SDS-a još uvijek očekuje i da će ona biti moguća tek kadrovskom promjenom u samom vrhu stranke, pa će se, shodno tome i na osnovu toga moći procjenjivati Govedaričina liderska uloga. 

“Izborom Govedarice za predsjednika SDS-a amortizovan je loš izborni rezultat na lokalnim izborima 2016. godine. Međutim, ovo je samo prvi korak u stabilizaciji ove stranke i najznačajniji potezi tek predstoje. Ovoj stranci su neophodne kadrovske promene kako u samom vrhu partije tako i u onim odborima koji nisu dobro radili. Tek nakon izbora novih ljudi moći ćemo da procenjujemo koliko Govedarica zaista ima moć da odlučuje samostalno o ovim pitanjima, a koliko će biti ograničen raznim uticajima unutar partije”, izjavio je Antić.

“Stranka se u ovom periodu mnogo bolje nosi sa nacionalnom politikom i optužbama od strane vlasti u RS da ne rade dovoljno na zaštiti nacionalnih interesa u Sarajevu. Ipak,  od njegovog izbora tima koji vodi stranku i politike koju zastupaju zavisiće i izborni rezultat 2018. godine za koje će najveću odgovornost imati upravo Govedarica”, ocijenio je Antić.

Politički analitičar Tanja Topić vjeruje da je potrebno da prođe još vremena kako bi se vidjelo da li Govedarica ima budućnost na mjestu lidera opozicije ili ne. 

“Mislim da ćemo na decidan odgovor na pitanje da li se gospodin Govedarica snašao na mjestu predsjednika Srpske demokratske stranke morati da sačekamo još neko vrijeme. Najprije moramo vidjeti na koji način će biti urađena konsolidacija ove stranke, koja je i kao takva najavljena nakon prošlogodišnjih lokalnih izbora. Taj proces je u toku, on traje, pa se može reći da se i gospodin Govedarica nalazi u „procesu snalaženja“.  Zavisno, kako ovaj proces završi, dakle, ako dođe do uspješne konsolidacije, moći ćemo govoriti o uspjehu novog predsjednika”, objašnjava Topićeva.

Ona dodaje i da će Govedaričin proces snalaženja ići bez problema samo ukoliko on ima širu podršku u članstvu partije.

“Ukoliko ima u većem dijelu članstva podršku, onda će i samo snalaženje teći bez problema.  Ako imate unutarstranačke blokade, podmetanja i neslaganja, onda novi predsjednik ima i problema. Ti problemi su neizbježni u procesima smjena političkih generacija”, kazala je Topićeva.

“Gospodin Govedarica je zauzeo stav opozicionog lidera, ima tog fajterskog duha, koji ga legitimiše da može da se hvata u koštac sa političkim i društvenim izazovima, pokazuje da ima dovoljno hrabrosti i da ne preza od političkih protivnika, politička zrelost i političke utakmice moraju doći s vremenom, uz pretpostavku da ne sagori prije vremena”, zaključuje ona.

Autor: Stefan Blagić
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog