Vijesti

III Forum menadžera Republike Srpske 22. marta u Banjaluci

Samostalnost, objektivnost, snalažljivost i odlučnost su, po ispitanicima, dominatno najvažnije osobine za uspješan rad jednog menadžera, a najčešći problemi s kojima se susreću menadžeri u RS su nedovoljne kompetencije kolega i saradnika (41,4%), sklonost saradnika da ne rizikuju (18,9%) i loša komunikacija (18%).

Ovi podaci istraživanja o položaju i stavovima menadžera koje je 2015. godine sproveo Centar za edukaciju Pro Educa, bili su dodatni povod da se kao probem na dnevni red postave poteškoće sa kojima se upravljački kadar u Republici Srpskoj, cijeloj Bosni i Hercegovini, ali i regionu svakodnevno suočava, bilo da su one pravnog, socijalnog, ekonomskog, administrativnog ili birokratskog karaktera. Osim navedenog kao problem se javlja i nedostatak tradicije upravljanja preduzećem prema učinku, te i dalje veoma prisutno socijalističko naslijeđe.

Jedna od poražavajućih činjenica koju je iznjedrilo istraživanje je da u takvom okruženju posluju menadžeri koji nemaju dovoljno adekvatnog upravljačkog znanja i stručnosti.

Centar za edukaciju “Pro Educa” 22. marta organizuje treći Forum menadžera Republike Srpske. Među onima koji su Forum prepoznali i podržali je i Bojan Vujić, direktor Prointer IT Solutions & Services. firme koja je jedan od zlatnih sponzora III Foruma menadžera Republike Srpske.

O tome zašto je odlučio da podrži Forum, Vujić kaže da je nemjerljiv značaj koji poslovno okruženje Republike Srpske može da ima od ovakvih događaja na kojima se povezuju menadžeri, razmjenjuju praktična iskustva, znanja i ideje. „Svjesni smo da se poslovanje u Republici Srpskoj mora podići na viši nivo kako bismo, kao zajednica, povećali ekonomičnost i profitabilnost“, smatra Vujić. “Forum ima potencijal da poslovnu zajednicu RS pretvori u uspješan tim, jer je suština, radi izbjegavanja grešaka i propusta, povezati se u cilju akumulacije što više ideja i različitih uglova posmatranja.”

O edukaciji i saradnicima kaže da u borbi za preživljavanje na tržištu, menadžeri nemaju ni vremena ni mogućnosti da se posvete poslovnoj edukaciji, bez koje nema uspjeha. “Znanje se može steći na fakultetu, ali najvažnije je znanje stečeno na određenim projektima iskustveno, zato od ljudi koje zapošljavam tražim predanost, fokusiranost i otvorenost za sve izazove koje donosi moderno poslovanje. O tome kakav sam ja i kao saradnik i kao menadžer, to bih radije prepustio drugima da govore.”

Za vrhunski rezultat i dobro obavljen posao Vujić zasluge često priprisuje svom timu: “Osim stručnosti i znanja, smatram da je osnovni zadatak dobrog menadžera da ima jasno definisanu strategiju poslovanja, da upravlja timom dajući mu direktive, smjernice i instrumente za rad, kao i da stvori atmosferu za timski rad. Mislim da timski rad ne smije biti podcijenjen jer produktivnost uhodanog tima donosi vrhunski proizvod.”

III Forum menadžera Republike Srpske biće održan 22. marta u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. O menadžerima treće generacije, menadžmentu 3.0, lobiranju, redefinisanju uspjeha u kontekstu obrazovanja za menadžment, inovativnim kompanijama i inovacijama, govoriće Brane Gruban, Milka Forcan, Milenko Gudić i Vladimir Vulić. III Forumu menadžera Republike Srpske će prisustvovati preko 200 učesnika iz privatnog i javnog sektora, banaka i osiguravajućih kuća, javnih preduzeća i institucija.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog