Republika Srpska

Srpska: Prosječna plata pokriva 45 odsto potrošačke korpe

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru ove godine koštala je 1.882 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za taj mjesec od 848 KM pokrivala sa 45 odsto, podaci su Saveza sindikata Srpske.

U saopštenju iz ovog sindikata navodi se da su najviše novca, 699 KM, porodice trošile za nabavku prehrane, za stanovanje i komunalne usluge 580 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Troškovi nabavke odjeće i obuće iznosili su 133 KM, higijene i njega zdravlja 86 KM, prevoz 194 KM, te obrazovanja i kulture 82 KM.

"Prosječna neto plata u februaru u poređenju sa januarskom, bila je veća za 33 KM", saopšteno je iz Saveza sindikata.

Najviše prosječne neto plate u februaru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.286 KM i bile su veće za 3,88 odsto u odnosu na januarsku, a najniže administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 540 KM i veće su za 2,47 odsto u odnosu na januarsku platu.

U saopštenju sindikata se navodi da su niske prosječne neto plate u februaru imali zaposleni u građevinarstvu, odnosno 547 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 580 KM, zatim radnici u djelatnosti turizma i ugostiteljstva 584 KM, u trgovini 584 KM, a koje su pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe do 31 odsto.

"Iz navedenih podataka je sasvim jasno da su u Republici Srpskoj u januaru ove godine, najniži životni standard imale radničke porodice, koje već godinama jedva sastavljaju kraj s krajem", poručuju iz Saveza sindikata.

Oni smatraju da je jedan od uzroka teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika u Srpskoj nepostojanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora, pa umjesto njih poslodavci bez saglasnosti radnika i sindikata, sami donose i primjenjuju takozvane pravilnike o radu, kojima se krše stečena radnička i sindikalna prava.

Izvor: SRNA
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog