Vijesti

Povezivanje Starčevice i Obilićeva: Počinje gradnja Istočnog tranzita u Banjaluci

Do kraja godine trebalo bi da bude završena izgradnja Istočnog tranzita u naselju Obilićevo, najavili su iz Gradske uprave. Neriješeni imovnsko-pravni odnosi, koji su godinama kočili izgradnju ove dionice, više ne predstavljaju problem.

Izrada projektne dokumentacije za izgradnju Istočnog tranzita, spoj od Ulice Majke Jugovića do Ulice Stevana Bulajića je u toku i očekuje se da projekat bude gotov sredinom aprila. Imovinsko – pravni poslovi su riješeni, tako da po završetku projektne dokumentacije nema prepreka za pribavljanje građevinske dozvole – precizirao je šef Odsjeka za puteve Dragan Rokić.

Naglasio je da su „Puteve RS“, koji su nadležni za izgradnju magistralnih saobraćajnica, upoznali sa činjenicom da su riješeni imovinski odnosi, te da je u toku izrada projektne dokumentacije.

Očekujemo da će se radovi na izgradnji realizovati do kraja ove građevinske sezone – optimističan je Rokić.

Mještani Obilićeva ipak su skeptični, ne vjeruju ništa dok ne vide mašine. Godinama se, kažu, najavljuje završetak puta koji će ovo naselje spojiti sa Starčevicom, ali do danas ništa od toga.

Još sedamdesetih godina su ljude iselili iz obližnjih kuća zbog izgradnje puta, a danas je sve zaraslo i zapušteno i ružno za vidjeti. U našoj ulici je prometno, nema trotoara, a sa druge strane, ulica je nezavršena i tu se parkiraju automobili, autobusi i kamioni – priča stanovnik Ulice Stevana Bulajića, Nikola K.

Penzioner Dragan Panić o izgradnji tranzita sluša sigurno već deset godina, i kaže da su se mještani, u međuvremenu privikli da je put zatvoren.

Djeca iz okolnih zgrada se često igraju tu jer nema saobraćaja i ne čujem da se više iko buni što se put ne završava. Biće svima čudno kada ovo postane prometna ulica – smatra Panić.

Predsjednik mesne zajednice Obilićevo I, Oliver Gačić, primjetio je da mještani nisu toliko nezadovoljni, zbog zastoja u završetku puta, kao ranije, ali naglašava da je to ipak prioritetan projekat u naselju, na šta su odmah ukazali novoj administraciji.

Gradonačelnik je obećao da će put sigurno biti završen u naredne četiri godine, ali posebno nam je drago ako će radovi biti već ove godine. Ta dionica povezuje Starčevicu i Obilićevo i naročito je važna zbog j koja idu u školu, i koja na sadašnjem putu nemaju ni trotoar, ni pješačkog prelaza – naglašava Gačić.

Od Grada će, dodaje, tražiti da u okviru ovog projekta planiraju i postavljanje novih cijevi za oborinske vode u Ulici Stevana Bulajića, jer mještani sada imaju problem sa poplavama čim padne veća kiša.

Magistralni put

Iz Puteva RS juče nisu odgovorili na pitanje koliko bi trebalo da košta izgradnja tranzita. Ranije su u ovom preduzeću rekli da je urađen projekat i studija izvodljivosti, te da čekaju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kako bi predali zahtjev za izdavanje građevinske dozvole.

Kako je naglašeno, funkcija istočnog tranzita nije samo povezivanje naselja Obilićevo i Starčevica, već i spajanje putne komunikacije od Čelinca do Kotor Varoša.

Izvor: Blic
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog