Svijet

Nijemci uveli putarine za strance

Njemački parlament Bundestag izglasao je danas zakon kojim se uvodi putarina za putnička vozila, a koji će pogoditi strane automobile koji budu koristili njemačke puteve.

Ovaj zakon dugo su osporavale druge evropske zemalja i institucije Evropske unije koji tvrde da zakon diskriminiše vozače koji nisu iz Njemačke, jer se vozačima koji su njemački građani putarina odbija od godišnjeg poreza.

Zakon, na kojem godinama već insistira vladajuća Hrišćansko socijalna unija (CSU) je u Bundestagu usvojen i uz glasove većine poslanika Socijaldemokratske partije (SPD) i pored zabrinutosti u vezi putarine zbog koalicione discipline.

Njemački ministar transporta Peter Ramzauer odgovorio je na kritiku ponudivši kompromis u decembru, tako da će putarina uzimati u obzir koliko svaki auto zagađuje prirodu, a postojaće kratkotrajne tarife za strana vozila.

Njemački gornji dom Bundesrat tek treba da izglasa zakon, a to bi mogao biti problem, jer je više pokrajina najavilo neslaganje, što bi moglo odložiti primjenu, odnosno da zakon neće stupiti na snagu u mandatu aktuelne vlade.

Mnoge susjedne države, prije svega Njemačka, oštro protestuju od najave uvođenja putarine u Njemačkoj, tvrdeći da se radi o diskriminaciji građana EU, kao i da zakon krši evropski duh jednakosti.

Njemačka od putarine očekuje prihode od pola milijarde evra godišnje.

Putarinu na njemačkim autoputevima će plaćati svi korisnici, ali će Nijemcima u istoj visini biti smanjen porez na putničko vozilo, sto znači da će samo stranci „finansirati” 500 miliona evra za infrastrukturni budžet Njemačke.

Prvi pokušaj usvajanja zakona nije uspio zbog otpora EU, ali je nakon par promjena, pronađen kompromis kojim se složila Evropska komisija.

 

Izvor: Politika

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog