Kultura

Domaći i strani kompozitori pišu djela za Flutete

Sa koferima punim nota i idejom koja razbija klasičnu formu koncerta umjetnice iz banjalučkog kvarteta "Flutete" uspješno su putovale Republikom Srpskom, a na rasporedu aktivnosti za april upisan je novi projekat "All these premieres/Sve te premijere".

Flautistkinja Nataša Vukojević, koja je pored Marije Pilipović, Sunčice Lončar i Deane Simić dio ovog zanimljivog ženskog sastava, podijelila je utiske sa nastupa koje su spojile pod naziv "QuatreART Plus", najavila pripreme za takmičenje u Bratislavi i objasnila šta ih očekuje u novoj muzičkoj priči.

Koncertom u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra krajem prošle godine započele smo projekat "QuatreART Plus". Zatim su uslijedili koncerti u Laktašima i Trebinju, a prošle sedmice održale smo koncert u Istočnom Sarajevu - podsjetila je Vukojevićeva.

Publika naviknuta na druženja uz zvuke klasike, a posebno oni koji nisu tako česti gosti u koncertnim salama, doživjeli su prijatno iznenađenje, jer su ove virtuozne muzičarke odlučile da muziku koju izvodi kvartet flauta spoje sa drugim umjetnostima, likovnom i dramskom.

Naš performans na koncertima u pomenutim gradovima sadržavao je izvođenje djela za traverzo flaute, alt i pikolo, a što je pantomimom, glumom, stihovima i plesom dočarala glumica Milica Dimitrić, koja je publiku odlično uvodila i vodila kroz muzički doživljaj. Njena uloga je doprinijela boljem razumijevanju kompozitorove ideje i ovaj performans je, svakako, jedan neobičan i ne tako čest vid interpretacije muzike. Nadamo se da smo na ovaj način uspjeli da razbijemo klasičnu formu koncerta i, naravno, edukujemo publiku - ispričala je flautistkinja.

Poklanjajući publici snagu svog talenta, zauzvrat su dobijale aplauze i pozitivnu energiju kojom su flautistkinje napunile svoj stvaralački duh i flaute i počele da oživljavaju nove ideje, kakav je i pomenuti projekat "All these premieres/Sve te premijere".

Ideja za ovaj projekat se javila nakon ponuda kompozitora koji su željeli da naš kvartet bude prvi u izvođenju njihovih djela. Već nam je na repertoaru djelo "Flutete" banjalučkog kompozitora Dalibora Đukića, a u narednom periodu nam predstoji selekcija kompozicija domaćih i stranih autora koje će biti izvođene u drugoj polovini godine - priča Vukojevićeva.

Ono što sa sigurnošću mogu da najave, dodaje ona, jeste saradnja sa njemačkim kompozitorom koji je upoznat sa radom "Fluteta" i koji piše premijernu kompoziciju za predstojeće koncerte.

Uglavnom, težimo povezivanju sa drugim umjetnicima i radu na popularizaciji klasične muzike, naročito one za flautu. U planu nam je i takmičenje u Bratislavi, koje će se održati početkom jula - naglasila je flautistkinja.

Za ljude koji se bave umjetnošću, smatra Vukojevićeva, kontinuirani rad je jako važan, čime se one vode i u solo karijeri, ali i u zajedničkom radu.

Inspiracija je uslovljena konstantnim radom. Takođe vjerujem da je inicijator i pokretač dobre saradnje u ansamblu voljni momenat. U kvartetu se već zvanično treću godinu međusobno podržavamo, savjetujemo i u mnogim segmentima jedna drugoj pomažemo. Kako smo konstantno u individualnim izvođačkim procesima, trudimo se da što više razmjenjujemo iskustva iz njih i uz obostranu podršku jedna drugu podstičemo na razmišljanje, rad i proces - kazala je Vukojevićeva.

Rast stvaralačkog potencijala

Smatram da je bitno da se kolege podržavaju i sarađuju, jer u tom slučaju stvaralački potencijal raste. Takav vid uvažavanja i komunikacije je veoma važan. Razmjena znanja i saznanja na vizuelnom, verbalnom ili na bilo kom drugom nivou je ključna za razvoj individualca i umjetnika uopšte. Kreativni dio populacije treba da stvara i da se razvija, pokreće talenat, ideje i entuzijazam, što doprinosi razvoju i bogaćenju cjelokupne umjetničke baštine - naglasila je Nataša Vukojević.

 

Izvor: Glas Srpske
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog