Kultura

Mladen Matović novi direktor Banskog dvora

Nakon odlaska u penziju Milorada Petrića, danas je odlukom gradonačelnika Igora Radojičića, za vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Banski Dvor izabran Mladen Matović, umjetnički rukovodilac hora "Banjalučanke".

Prema ranijim navodima odbornika banjalučke Skupštine, Matović nije imao konkurenciju, a te tvrdnje potkrijepljene su činjenicom da je na prošlom konkursu za izbor direktora ove ustanove bio najjači protivkandidat Petriću.

Mladen Matović, kompozitor, dirigent i muzički pedagog , rođen je 1980. godine u Banjaluci. Diplomske i postdiplomske studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek za muzičku umjetnost, okončavši svaki ciklus studija sa  prosječnom ocjenom 10. Sekretar je Katedre za solfeđo i muzičku pedagogiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje je trenutno zaposlen u zvanju docenta.

Već punih 15 godina godina  profesionalno je aktivan kao kompozitor, dirigent,  muzički pedagog i kolumnista nekoliko dnevnih listova u RS i BiH. Komponovao je više od tri stotine naslova umjetničke, primjenjene,  popularne, kao i muzike za djecu.

Jedan je od inicijatora i osnivača Udruženja umjetnika "ART PULS", jednog od najaktivnijih strukovnih udruženja iz domena muzičke umjetnosti na području Republike Srpske i BiH, te direktor i utemeljivač festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva "Malikompozitor" – jedinog dječijeg festivala u BiH sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu, te jedinog festivala  koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke i u saradnji sa više od trideset muzičkih pedagoga.

Do sada je kao autor i dirigent učestvovavo na preko pedeset muzičkih festivala  u zemlji i inostranstvu ( Austrija, Holandija, SAD, Mađarska, Letonija, Španija, NR Kina, Malta, Bugarska, Poljska,  Bjelorusija, Italija, Rumunija, Grčka, Crna Gora, Hrvatska…) osvojivši ukupno 45 nagrada.

Od kraja 2004. godine umjetnički rukovodi Ženskim kamernim horom "Banjalučanke" sa kojm je osvojio je veliki broj domaćih i  međunarodnih priznanja.

Autor je muzike i teksta UNICEF-ove mirovne pjesme "Dona nobis pacem" (Daj nam mir koja je u  formi audio-video zapisa realizovana u saradnji sa Administrativnom službom grada  Banjaluka i zavnično inaugurisana  od strane  UNICEF-ovog rezidentnog predstavnika za BiH.

Između ostalog, Mladen Matović je autor muzike prvog mjuzikla za djecu u Republici Srpskoj "Petar Pan", kojeg je na tekst Igora Bojovića i u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske, na scenu postavio režiser Jug Radivojević, te je autor muzike i teksta Himne Republike Srpske "Moja Republika".

Podsjećamo, Banski dvor je od 1932. godine, kada je izgrađen, mjesto za afirmaciju kulture i umjetnika, a povodom Dana Republike, 9. januara, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dodijelio je ovoj javnoj ustanovi Orden Njegoša drugog reda za rad i rezultate u oblasti kulturne djelatnosti i dostignuća od šireg značaja u afirmaciji RS.

 

Izvor: Banjaluka.net
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog