BiH

BiH na putu stare slave: Prvi put u posljeratnom periodu zabilježeno za tri mjeseca milion noćenja turista

Zimski turizam BiH u 3 udarna mjeseca (decembar 2016, te januar i februar 2017. godine) ostvario je 2 posljeratna rekorda: po broju turističkih posjeta i po broju noćenja.

BiH je za 3 mjeseca posjetilo blizu 185 hiljada turista, uglavnom stranih, a broj noćenja premašio je 384 hiljade, što je ubjedljivo najviše nakon rata.

BiH je u decembru prošle godine posjetilo 73.181 turista, odnosno 17,8 odsto više u odnosu na isti mjesec 2015, u januaru je bilo 55.318 turističkih posjeta, čak 24 odsto više nego u istom mjesecu godinu ranije, dok je u februaru BiH posjetilo 56.042 turista, što je više za 7,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Tokom 3 zimska mjeseca registrovano je više od 385 hiljada noćenja, uz važnu napomenu da je ovdje riječ o registrovanim noćenjima, dok je stvarni broj noćenja računajući i neprijavljene turiste, trostruko veći i po prvi put nakon rata premašio je milion noćenja u zimskoj turističkoj sezoni.

U strukturi posjeta i noćenja stranih turista, dominiraju komšije, tako Hrvati učestvuju sa oko 33 odsto, turisti iz Srbije sa oko 15, Turske 7 , Slovenije 6, te Crne Gore 5 odsto, tako da na turiste iz ovih 6 država otpada skoro 70 odsto turističkih posjeta i noćenja, pišu vijesti.

Zanimljiva je poređenje udarna 3 mjeseca zimskog s udarna 3 mjeseca ljetnog turizma.

Tokom juna, jula i avgusta 2016. godine, BiH je posjetilo 325 hiljada turista, dakle oko 140 hiljada više nego tokom udarna 3 mjeseca zimskog turizma.

I broj noćenja tokom ljeta neuporedivo je veći, te je registrovano oko 650 hiljada noćenja, odnosno skoro 2 puta više nego tokom “udarna” 3 meseca zimi.

 

Izvor: Vijesti.ba 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog