BiH

Šarović: BiH ima razloga za brigu zbog Agrokora

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Mirko Šarović govorio je za N1 o slučaju Agrokor i mogućim reperkusijama na BiH, ali i o zakazanoj sjednici Savjeta ministara te problemu koji je izazvao Zakon o akcizama.

Juče je zbog Agrokora održan sastanak u Vladi FBiH, a isti se trebao održati sa istim akterima u Savjetu ministara BiH. Oba sastanka su otkazana, ali je onda održan onaj u Vladi FBiH, koji je organizovao premijer Fadil Novalić.

"Bilo je volje, ali je tema bila ista. Sagovornici isti. Bila je namjera da dođu predstavnici iz RS, što je logično za Vijeće ministara. To se nije desilo, a iznenađenje je zabrana predstavnicima Agrokorovih kompanija da ne odu na sastanak sa zvaničnim vlastima u BiH".

"Iznenađen sam, jer su to bh. kompanije sa kapitalom iz Hrvatske. Smatramo te firme svojima, i to je rezultovalo jednim sastankom. Mi u Vijeću ministara smo raspoloženi da razgovaramo", kazao je Šarović.

Novalić ga je obavijestio o sastanku, da je Vlada FBiH spremna da preduzima druge korake, a najava novih mehanizama je djelotvorna.

"Onda je organizovan sastanak na kojem mi nismo bili. U Vijeću ministara ćemo procijeniti da li ćemo i sa kim ćemo o ovom pitanju razgovarati", kazao je Šarović.

Novalić je najavio da "nema razloga za dramatiku" zbog Agrokora u BiH, ali Šarović se s tim ne bi usaglasio:

"Razloga za brigu ima. Nema razloga za paniku, ali za brigu ima, jer će tsunami Agrokora kako ga nazivaju imati reperkusije na region, pogotovo BiH i Srbiju".

Mnogo toga zavisi od toga kako će novi menadžment agrokora nastupiti u narednim mjesecima i sedmicama, a ako se stabilicuje situacija - veća je šansa da dugoročno opstanu, ocijenio je Šarović.

O dugu Agrokora prema bh. dobavljačima - Šarović kaže da se mogu iznositi samo procjene i spekulacije, a one iznose najmanje 250 miliona KM za teritoriju BiH.

Kazao je da je moguće da se desi slučaj kao sa slovenačkim Tušom ako ne bude međusobne komunikacije.

"Ministarstvo je izvršilo pregled iznošenja novaca u godinu dana, a nismo pronašli ništa dramatično". Ocijenio je da vjeruje da će ta vrsta discipline biti u narednom periodu.

Dodik je kazao da ga slučaj Agrokor ne interesuje, za što Šarović traži objašnjenje.

"Konzum je razgranao posao u RS, i to je naša briga, za radna mjesta, za uplate poreza, uspješno poslovanje bh. kompanija. Ne vidim zašto to ne bi bila briga".

"Bilo je propusta u posljednjih nekoliko dana zbog zakazivanja sjedince Vijeća ministara. Pitanje je da li će se zakon donositi po hitnoj proceduri ili redovnoj. O propustima ćemo razgovarati danas. Očito je da od jedne ili više struktura nije bilo interesa da se ne raspravljao o amandmanima".

Šarović je ponovio interes Saveza za promjene da se u Zakonu o akcizama pomogne poljoprivrendom sektoru, koji je pogotovo razvijen u RS. Njegova opcija nije protiv zakona, ali jeste za njegovu prilagodbu.

Njega Wigemark nije zvao u ponedjeljak uveče, što je bio slučaj sa nekim drugim predstavnicima vlasti, a Šarović je kazao da se sa njima viđa ili čuje dva-tri puta sedmično, te da imaju dobar odnos, saradnju i komunikaciju.

Najavio je i lančanu mogućnost poskupljenja osnovnih životniih i ostalih namirnica ako prođe Zakon o akcizama, te da zbog toga treba pomoći određenom dijelu stanovništva da to što manje osjeti.

 

Izvor: N1

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog