Sport

Pogledajte kako će izgledati novi stadion FK Sarajevo (FOTO)

Fudbalski klub Sarajevo planira izgradnju novog stadiona, sa 16.200 mjesta, koji će biti izgrađen po svim evropskim standardima.

Idejni projekt "Bordo arene" uradio je arhitekta Faruk Kapidžić, a sarajevski Avaz objavio je danas fotografije budućeg stadiona FK Sarajevo.


Prema riječima Kapidžića, stadion bi trebao da bude na dijelu gdje je trenutno staza za klizanje u kompleksu dvorane "Zetra", koja je bila aktuelna za vrijeme Zimskih olimpijskih igara (ZOI) u Sarajevu 1984. i nekoliko godina nakon Olimpijade.


"Prije dvije godine, početkom maja 2015., ušao sam u jedan neformalni razgovor s tadašnjim čelnim ljudima FK Sarajevo oko problematike stadiona, standarda, uslova i rigoroznih pravila FIFA-e, te sam se kao veliki bordo navijač prihvatio zadatka da sa stručne strane Arhitekture i Urbanizma uradim neki prijedlog u cilju rješavanja konstantnog problema kluba u vezi stadiona Koševo", rekao je Kapidžić.

On dodaje da gradnja novog stadiona omogućava klubu da napravi stadion po svojoj mjeri, pravu malu Arenu od 15-tak hiljada gledalaca s potrebnim sadržajima koji bi privukli investitore kao što je mali sportski hotel sa sportskim teretanama i fitnesima, spa centrom i restoranom, prostor za malu bolnicu za sportske povrede i hospitalizaciju, prodajni centar sportske obuće, odjeće i rekvizita, bordo fan šop, bordo kafeteriju sa salom za okupljanja, administrativne prostorije kluba i slično.


"Stadion bi se mogao uklopiti u sadašnji regulacioni plan na mjestu predviđene dvorane za brzo klizanje, te time aktivirati i oživjeti "Zetru" sa spajanjem u jedinstven kompleks i pri tome aktivirati izgradnju predviđene parking garaže za posjetioce na sjevernoj strani kompleksa. Time bi FK Sarajevo imalo isplativ i ekonomičan stadion na Koševu", kaže Kapidžić, dodajući da bi sve koštalo maksimalno 25 miliona evra.

 

Izvor: Avaz.ba

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog