Svijet

Moskva: Cilj lažnih vijesti naštetiti saradnji sa Srbijom

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je cilj tekstova u hrvatskim medijima o navodnom ruskom snabdijevanju Zagreba oružjem tokom embarga u periodu od 1991. do 1995, uključujući raketne sisteme protivvazduhoplovne odbrane S-300, da se potkopaju odnosi Moskve sa balkanskim zemljama, prenosi "Tas".

"Cilj propagande izgrađene na opakim spekulacijama oko gore pomenutih lažnih vijesti prilično je očigledan – zadatak je da se našteti saradnji Rusije sa prijateljskim zemljama na Balkanu, prije svega sa Srbijom", piše u saopštenju ovog ministarstva, povodom pisanja hrvatskog Večernjeg lista.

Ministarstvo je navelo da je Rusija bila posvećena embargu na snabdijevanje oružjem zaraćenih strana u Jugoslaviji, nametnutom u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

"Nije tajna da su u tom vremenskom periodu zemlje centralne i istočne Evrope, kao i bivše sovjetske republike, imale velike količine sovjetskog oružja, municije i vojne opreme. Prema našim saznanjima, Hrvati koji su na nepošten način stekli novac iskoristili su ovo kako bi snabdjeli Zagreb. Naravno da Ruska Federacija nikada nije imala nikakve veze s ovim", dodaje se u saopštenju.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da su spinovanja o navodnim isporukama Hrvatskoj raketnih kompleksa S-300 iz Rusije "laž i provokacija".

Njihov cilj je, ističe Čepurin u izjavi za Tanjug, da se nanese šteta Srbiji, koja čuva i razvija prijateljstvo sa Rusijom, te da se oslabi povjerenje između srpskog i ruskog naroda.

"Još jednom izjavljujem da Rusija nikad nije isporučivala naoružanje kršeći međunarodne norme i embargo na isporuku naoružanja za zemlje bivše Jugoslavije, koji je bio uspostavljen od strane Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Čepurin.

 

Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog