Region

I ove godine odvojene komemoracije u Jasenovcu

I ove godine komemoracija 22. aprila povodom proboja iz logora Jasenovac biće podijeljena. Državnoj komemoraciji neće prisustvovati predstavnici jevrejskih opština, ni predstavnici Srba. Poštu žrtvama odaće odvojeno.

Pošta žrtvama u sjenci politike i ovaj put. Sedamdeset dvije godine kasnije, u mjestu stradanja stotina hiljada ljudi, ploča sa ustaškim pozdravom "Za dom spremni" koju su postavili hrvatski veterani stoji od novembra. Uprkos odluci Sabora i inicijativi Srpskog nardonog vijeća – nije uklonjena.

"Nema pomaka još uvijek, imamo nekoliko dana pred sobom, da li će vlasti u međuvremenu nešto uraditi, to za sada ne znamo. Kako stvari za sada stoje, mi iz SNV-a ćemo zajedno sa Savezom antifašističkih boraca održati komemoraciju u subotu", kaže predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Zbog toga na državnu ceremoniju neće ni opozicioni SDP. Koordinaciju jevrejskih opština Hrvatske ne bi zadovoljilo uklanjanje ploče. Događa se relativizacija ustaštva i za to, kažu, nema kazne. Komemoracija će biti dva dana kasnije. Podržavaju ih u tome u Srbiji.

"I mi ćemo cijeniti i prihvatiti njihove razloge, zbog čega je to 24. a ne neki drugi dan", kaže Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština Srbije.

Predstavnici Jevrejskih opština nisu učestvovali ni u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust, koje je organizovala Vlada Hrvatske.

"Mora se na dostojanstven način obilježiti, da se zna da je poruka svih – sjetimo se žrtava, dajmo im poštovanje, ali sljedećoj generaciji, koja ne zna ništa u vezi sa tim, da damo lekciju života – šta se ne smije raditi", kaže Sabadoš.

Nešto više od 1.000 logoraša bilo je u Jasenovcu tog 22. aprila. Do slobode je stiglo njih nešto više od 100.


Izvor: RTS
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog