BiH

Bingo kupio tuzlansku Ditu

Tuzlanska kompanija Bingo kupila je danas, na osmoj prodaji, Fabriku deterdženata Dita po cijeni od oko 7,6 miliona KM, javlja sarajevsko Oslobođenje.

Prodaja je obavljena sistemom slobodne pogodbe, što je odlučio odbor povjerilaca, s obzirom na to da niko dosad nije dao ponudu ni približnu cijeni od oko 13 miliona KM, koliko je odbor povjerilaca ranije tražio za ovu fabriku.

Ono što ohrabruje, posebno radnike, jeste namjera vlasnika Binga Senada Džambića da nastavi proizvodnju deterdženata, ali i da zadrži svih 75 radnika koji su radili od pokretanja proizvodnje u stečaju.

“Niko se nije javio na sedam prodaja dosad, pa je odbor povjerilaca odlučio ići na slobodnu pogodbu, na kojoj je prihvaćena ponuda kompanije Bingo u iznosu od oko 7,6 miliona KM. Mi nismo imali direktan kontakt sa vlasnikom kompanije Bingo, ali znamo da je u ponudi za kupovinu naveo da se obavezuje da će zadržati svih 75 radnika, kao i djelatnost”, kazao je pomoćnik stečajnog upravnika Almir Bajrić.

Iako u ovom trenutku nije sasvim sigurno koji povjerioci će dobiti novac, postoje informacije da bi novac mogao u cjelosti zatvoriti dugovanja po osnovu penzionog osiguranja za radnike.

“Najveći povjerioci su razlučni povjerioci, među kojima je i Poreska uprava FBiH. Prema onome što mi znamo, ovo novca bi trebalo biti dovoljno da se uveže staž i za radnike koji su trenutno zaposleni, ali i za sve one kojima se staž duguje”, dodao je Bajrić.

 

Izvor: Oslobođenje

 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog