Vijesti

MIP Izraela: Predstavništvo RS u našoj zemlji ne postoji

Ambasada Bosne i Hercegovine u državi Izrael primila je juče notu Ministarstva inostranih poslova te zemlje u kojoj je navedeno da su u prethodnom periodu iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukažu na činjenicu da Predstavništvo Republike Srpske u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik Republike Srpske u toj zemlji.

U dopisu je istaknuto da je Predstavništvo Republike Srpske u Jerusalimu zatvoreno 31. decembra 2013., te da poslije toga nije ponovo otvarano. Takođe, navedeno je da je Predstavništvo Republike Srpske, po podacima zvaničnog registra kompanija koje posluju u Izraelu, preregistrovano u privatnu kompaniju (d.o.o.), čiji je rukovodilac Arie Livne, te da nisu registrovane prostorije u kojima se kompanija nalazi.

Ministarstvo vanjskih poslova Izraela nije ostvarilo nikakav kontakt, niti je sarađivalo na pitanjima organizacije ekonomskih, privrednih, kulturnih niti sportskih događaja s novoformiranom kompanijom, niti su izraelski mediji pratili bilo kakav događaj u njihovoj organizaciji u protekle dvije godine.

Arie Livne je, kako je navedeno u dopisu, zaobilazio zvanične institucije Izraela prilikom pokušaja da organizuje sastanke političkih lidera iz Republike Srpske i Izraela, te nije iskazao jasnu namjeru da na bilo koji način unaprijedi bilateralne odnose dviju zemalja. Osim toga, Livne nije pozvan da prisustvuje niti jednom sastanku tokom posjeta zvaničnika Republike Srpske Izraelu, pa čak ni onda kada su vlasti iz Banje Luke tražile da to bude učinjeno.

Dalje je navedeno da slika o Livneu kao uticajnom izraelskom diplomati na Balkanu, koja je stvorena u pojedinim medijima u regionu, ne odgovara istini, te se jasno ističe da su svi stavovi Aria Livnea isključivo njegovi lični i da ni u kom slučaju ne predstavljaju stavove Države Izrael.

U dopisu je takođe konstatovano da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Države Izrael dobri, te da postoji potreba da budu produbljeni i poboljšani u mnogim oblastima od zajedničkog interesa. Ukazano je i na značaj nedavne posjete predsjedavajućeg Predsjedništva, kao i ministara inostranih poslova i bezbjednosti Bosne i Hercegovine Državi Izrael, koje su rezultat pune saradnje Ministarstva inostranih poslova Izraela s Ministarstvom inostranih poslova BiH, kao i sa drugim institucijama Bosne i Hercegovine.

Na kraju dopisa, Ministarstvo vanjskih poslova Izraela navodi da će ambasador Izraela u Bosni i Hercegovini Boaz Rodkin učestvovati na zvaničnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, te će imati zvanične sastanke u Banjoj Luci. Ministarstvo vanjskih poslova Izraela zahtijeva da Arie Livne ne učestvuje na sastancima ambasadora Rodkina s predstavnicima institucija Republike Srpske, te traži da nadležne institucije i ministarstva da budu obaviješteni o pomenutom zahtjevu.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, u skladu sa molbom Ministarstva vanjskih poslova Izraela, o navodima iz ovog dopisa obavijestilo je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, predsjednika RS Milorada Dodika i ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatana Klokića, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

Izvor: N1
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog