Svijet

Državni tužilac SAD-a: Hapšenje Asanža je prioritet za nas

Hapšenje Džulijana Asanža je prioritet za SAD, kazao je američki državni tužilac Džef Sešns prije nego što je CNN objavio da je optužnica protiv osnivača Vikiliksa pripremljena. Asanš se trenutno nalazi u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

Iako je američki predsjednik tokom predizborne kampanje pohvalio Vikiliksa i rekao da voli tu stranicu, njegova administracija očito misli drugačije.

“Poduzimamo sve što je u našoj moći. Ovo je prevršilo svaku mjeru. U bezbjednostom sektoru SAD-a imamo profesionalce koji godinama rade taj posao i koji su šokirani količinom informacija koje su procurile. Hapšenje je prioritet”, rekao je Sešns.

CNN je objavio, pozivajući se na neimenovane dužnosnike, da su tužitelji istraživali da li je Asanž zaštićen prvim amandmanom, ali vjeruju da su pronašli put za tužbu. Asanžov advokat Beri Polak je negirao bilo kakvo saznanje o optužnici i hapšenju.

“Nismo komunicirali s ministarstvom pravosuđa i niko me nije obavjestio o optužnici protiv Asanža. Uprkos brojnim zahtjevima, nisu bili voljni razgovarati i reći nam zašto je status Džulijana Asanža na čekanju. Nema razloga da se Vikiliks tretira drugačije od bilo kojeg drugog izdavača”, kazao je Beri.

 

Izvor: Klix
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog