Region

Konačni rezultati: Šešelju ni glas iz bratske Kine

Aleksandar Vučić najveću podršku dobio je na Kosovu i Metohiji, a posebno u Prizrenskom okrugu, gde je za njega glasalo čak 90,16 odsto izašlih birača, dok mu je najslabija tačka grad Beograd, gde je dobio 44,03 odsto.

Ovo pokazuju konačni rezultati izbora za predsednika Srbije, koje je proglasio RIK. Prema pisanju Večernjih novosti, Vučić je natpolovičnu većinu osvojio u većini okruga, a malo ispod 50 odsto glasova dobio je i u Južnobačkom okrugu (49,66).

Vučić je odlično prošao i u Novom Pazaru (73,56), Tutinu (74,93), Crnoj Travi (87,43). Kad je reč o inostranstvu, najbolje je prošao u Hrvatskoj, gde je za njega glasalo skoro 74 odsto birača, dok je podbacio u Kataru - 2,25 procenata.

Saša Janković je najbolji skor imao u Beogradu (24,1), dok ga je najmanji procenat birača podržao na KiM (2,72). Najjače uporište Janković ima u Senti, gde je za njega glasalo 41 odsto birača, dok najslabije stoji u Vučitrnu - 0,7 odsto. Na "gostujućem terenu", Janković je najubedljiviji rezultat ubeležio u Velikoj Britaniji - 71,30 odsto.

Janković je dobro prošao na severu, posebno u Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu, gde je za njega glasalo nešto više od 20 procenata, dok mu južna pruga nije išla naruku. Na primer, u Prizrenskom okrugu dobio je 1,13 odsto.

KiM je bio slaba tačka i za trećeplasiranog Luku Maksimovića, poznatijeg kao Beli Preletačević, koji je u južnoj pokrajini dobio 2,19 odsto glasova. Njegov smisao za humor očigledno više dele u Beogradu, gde je nadoknadio manjak i upisao 12,64 odsto. Najubedljiviji, Preletačević je očekivano bio na domaćem terenu, u Mladenovcu, gde se izborio za drugu poziciju sa 37,22 odsto.

Vojislav Šešelj najbolje je prošao u Kosovsko-mitrovačkom okrugu, gde ga je podržalo oko osam odsto birača. On se, međutim, nije proslavio u bratskoj Kini, gde je na kraju glasanja na njegovom kontu ostala - nula.

Vuk Jeremić pokazao se u Borskom i Moravičkom okrugu, gde je osvojio nešto manje od osam procenata, oko dva više od svog republičkog proseka. Bivši šef diplomatije nije briljirao u inostranstvu, ali je sa 6,1 odsto ipak prošao za nijansu bolje nego u generalnom plasmanu.

Od petoplasiranog Šešelja prema dnu tabele, nule se ređaju sve češće. Bez ijednog glasa tako je ostao Milan Stamatović u Prizrenskom okrugu, Nenad Čanak u Trgovištu, Miroslav Parović u Crnoj Travi, Saša Radulović u Gori.

 

Izvor: Novosti

 
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog