Svijet

Netanijahu neprijateljima: Ne iskušavajte Izrael

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručio je da se svakodnevno rukovodi lekcijama Holokausta i istovremeno zaprijetio neprijateljima Izraela da ga ne iskušavaju.

Izrael je juče obilježio Dan sjećanja na žrtve Holokausta, komemoracijama za šest miliona Jevreja koliko ih je sistematski ubijeno od strane nacističke Njemačke i njenih kolaboracionista tokom Drugog svjetskog rata.

Govoreći na glavnoj ceremoniji u memorijalnom centru Jad Vašem, Netanijahu je optužio Iran, arhineprijatelja Izraela, i takozvanu Islamska državu da pokušavaju da unište Izrael.

Kako je dodao, jedna od lekcija holokausta je da se „sami branimo od svih prijetnji i svakog neprijatelja”.

„Tom lekcijom se vodim svakog jutra i svake večeri”, poručio je on, prenosi AP.

On je podsjetio da je Izrale snažna nacija sa jednom od „najjačih odbrambenih snaga u svijetu” i upozorio „one koji pokušavaju da ga unište da će sami biti uništeni”.

Jučerašnji dan je, inače, jedan od najtužnijih dana u izraelskom kalendaru, navodi AP.

Kafići i druga mjesta za zabavu bili su zatvoreni dok televizije i radio stanice emituju dokumentarne programe o Holokaustu sve dok se komemoracije ne završe večeras.

Danas će većina Izraela stati i održati dva minuta ćutanja u znak sjećanja na žrtve Holokausta.

Sirene će pješake opomenuti da zastanu na ulici, a vozače da zaustave vozila, izađu iz njih i pognutih glava odaju poštu žrtvama.

 

Izvor: politika.rs
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog