Republika Srpska

Država preuzela Krajina osiguranje:Isplaćene četiri plate!

Navin Agarval više nema svoje ljude u Upravnom odboru Krajina osiguranja. Skupština akcionara imenovala je novi, petočlani tim, koji će raditi pod palicom IRB-a.

To praktično znači da je Vlada RS, poslije nekoliko mjeseci i jednog propalog pokušaja, uspjela da uđe u osiguravajuće društvo. Krajina je, prije manje od mjesec dana dobila i novog direktora, Elmedina Đuzela.

Uz pomoć Ministarstva finansija, siguran je da društvo može da podigne na noge, sada kad se Vlada nešto i pita.

“Očekujemo od Upravnog odbora da sistematski uđe, da se određene stvari koje su se dešavale, a to je prije svega promjena statuta društva koji je na neki način nije u kombinaciji sa Zakonom o radu”, rekao je Elmedin Đuzel, direktor Krajina osiguranja.

Članovi Upravnog odbora koje je odabralo Ministarstvo finansija, za sada nemaju pravo donošenja izvršnih odluka, ali jedan od njih bi, u budućnosti, trebalo da dobije i tu nadležnost.

Radnici ne kriju da im je pao kamen sa srca. Ponovo su, tvrde, počeli da im se vraćaju stari klijenti, a ako sve krene kako su planirali, punim kapacitetom bi mogli da krenu već od maja.

“Mi smo imali nešto polisa, ali je portfelj snažno opao, samim tim što nismo bili konkurentni na tržištu, nismo mogli da se izborimo za ono za što postojimo, zašto i bitišemo”, kaže Sonja Bošnjak, radnica Krajina osiguranja.

Iz Ministarstva finansija poručuju da je još rano davati bilo kakve procjene i da bi trebalo sačekati narednu skupštinu, koja će biti do kraja maja.

Za pola godine vanredne uprave, u Krajini se slabo šta radilo. Dugovi su se samo gomilali, a od indijskog većinskog vlasnika nije bilo ni traga ni glasa. Za nešto više od godinu dana, u društvu je ostalo manje od polovine radnika.

Iako su neke stvari krenule nabolje, račun Krajina osiguranja i dalje je blokiran, zbog bojazni da bi Agarval iz preduzeća bukvalno mogao da iznese novac.

U proteklih sedam dana, radnicima su uplaćene četiri zaostale plate i doprinosi. Plaćeno je i više od 800 hiljada maraka šteta. Izmirena su i neka komunalna dugovanja. Sve to bi, smatraju radnici, moglo da znači početak kraja crnih dana u Krajina osiguranju. 

 

Izvor: ATV
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog