Intervju

Generalmajor Anton Valdner, komandant EUFOR-a: Neće biti rata!

Ako je suditi po počecima, mandat generalmajora Antona Valdnera, novog komandanta EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, mogao bi biti upamćen! On je, naime, uzburkao regionalnu javnost najavom da neće „oklijevati da pozove rezervne snage u slučaju da budu potrebne...“.

Rezervne snage

- Dok sam se pripremao za ovu funkciju, ustanovio sam da je došlo do bitnog smanjivanja broja snaga od onog početnog u sastavu SFOR-a. Imamo ograničen broj ljudi, a mandat je još, manje ili više, isti. Dakle, ako bismo u određenim okolnostima željeli reagirati, trebali bismo pozvati rezervne snage. U našim planovima postoji slijed od nekoliko koraka za dovođenje pojačanja za EUFOR.

Tu izjavu sam dao kako bih podsjetio na to, a ne da uputim neku određenu prijetnju. Trenutno ne postoji potreba za pojačanjima.

Koje su to rezervne snage o kojima ste govorili u Vašoj izjavi?

- Postoji slijed od nekoliko koraka za dovođenje pojačanja. Neke zemlje su odredile jedinice koje možemo pozvati i koje nazivamo rezervne snage srednjeg nivoa. Kao drugi korak možemo koristiti snage iz sastava KFOR-a u skladu sa sporazumom o tome i to bi koordinirao štab u Napulju. Treći korak bi bio dovođenje strateških rezervnih snaga.

O kojim brojkama ovdje govorimo?

- Ne možemo dostignuti brojno stanje trupa koje je bilo u sastavu SFOR-a (smijeh), ali vam mogu reći da bi ta brojka bila nekoliko puta veća od trenutnog brojnog stanja.

Koliko vojnika trenutno imate? 800?

- Tačan broj pripadnika koji EUFOR može imati je 600, ali mi još imamo i jedinice za podršku, tako da je broj koji ste vi naveli tačan.

Koliko brzo i koji broj vojnika biste mogli dobiti kao neposredno pojačanje?

- Neću vam reći o kojim se tačno rokovima radi, jer to su operativne informacije, ali oni bi bili raspoređeni za nekoliko dana.

Koliko njih?

- Svi, i to za nekoliko dana.

Detalji koje Vi izbjegavate iznijeti dostupni su na internetu, uključujući internetske stranice Evropske unije, tako da nema potrebe za tajnošću.

- Ne radi se o tome, nego o internom planiranju. To zavisi od procesa donošenja odluka zemalja učesnica u misiji, tako da nema garancije da bi se u određenom slučaju sve zemlje složile da ih pošalju.

Borbene grupe

Dvije borbene grupe snaga EU su stalno u pripravnosti. To su dvije od ukupno 16 ili 19...

- Da, ali sistem borbenih grupa trenutno nije dio sistema rezervnih snaga za EUFOR.

Znači da ne možete računati na njih?

- To bi zahtijevalo dodatne konsultacije, tako da ne mogu računati na njih, ali isto tako ne mogu isključiti mogućnost da bi nam u određenim okolnostima bile stavljene na raspolaganje.

Čuli ste za ideju prvog visokog predstavnika u BiH i bivšeg ministra vanjskih poslova Švedske Karla Bilta, da se borbene grupe pošalju u manevre na Balkanu kako bi se i na taj način pokazalo da EU ne odustaje od Balkana. Šta Vi mislite o tome?

- Da, čuo sam za tu njegovu izjavu. Trenutno je situacija takva da nema potrebe za tim.

Zašto?

- Nema potrebe za pokazivanjem mišića korištenjem vojnih snaga. Ja mislim da problemi i poteškoće s kojima se ova zemlja suočava nisu vojne prirode. Zašto poslati borbenu grupu ovamo? Šta bi ona radila?

Izvodila bi vojne vježbe. I vi izvodite vojne vježbe.

- Mi izvodimo vojne vježbe tako što svake godine dovodimo rezervne snage koje su nam dodijeljene.

Kada je sljedeća?

- Sljedeća će biti održana najesen ove godine, sredinom oktobra.

Čeka se odluka

Gdje? Opet u Glamoču?

- Mi smo još u fazi planiranja ove vježbe, tako da još nije odlučeno gdje će biti održana.

Zašto sredinom oktobra? Vrijeme će biti grozno!

- (smijeh) Bilo koji drugi datum bi nam isto tako odgovarao, ali moramo planirati dugoročno, jer slanje rezervnih snaga srednjeg nivoa mora biti odobreno. Takođe, moj prethodnik je odredio taj datum.

Hoćete da kažete da Vam je on zakomplikovao život?

- (smijeh)

Kad već spominjemo istaknute predstavnike EU, vidjeli ste i izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera (Jean-Claude Juncker) „Financial Timesu“ i u kojem je spominjao mogući rat na Balkanu i u BiH. Šta Vi mislite o tome? Je li to bila prejaka izjava?

- Da, čuo sam za tu izjavu. Situaciju ovdje vidim na sljedeći način: ova zemlja, uz ogromnu međunarodnu podršku, već dvije decenije održava mir i stabilnost. Ne vidim bilo kakve indikacije da će se to promijeniti. Ne vidim da će se bilo kakav rat desiti ovdje ili u susjedstvu. Činjenica je da ovdje nema sukobljavanja oko teritorija sa susjedima. Činjenica je da su OSBiH jedna od uspješnih priča i da su uspjele okupiti pripadnike svih naroda da nose istu uniformu.

Moje mišljenje je da je reforma sektora sigurnosti jedan od velikih uspjeha koji su ovdje postignuti. Gledajući odavde, ne vidim isto što i Junker.

Koliki je budžet EUFOR-a?

- Ukupni budžet EUFOR-a za ovu godinu iznosi 13 miliona evra. Takođe, moram da dodam da je ova aktivnost još u fazi planiranja i da moramo dovesti još neke ljude za isti sto prije nego što ona postane stvarnost. Ali plan je dobar.

Uništit ćemo 4.000 tona oružja

- Širom zemlje imamo 17 LOT kuća s timovima za vezu i osmatranje. Oni su moje oči i uši, oni održavaju bliske kontakte sa stanovništvom, lokalnim agencijama za provođenje zakona, političarima itd. Oni svakodnevno izvještavaju glavnu komandu kako bismo mi imali dobar pregled dešavanja. U slučaju da primijetimo pojavu tenzija ili slično, moj je zadatak da o tome informiram druge aktere ovdje, a naročito specijalnog predstavnika EU i OHR.

Mi, također, svakodnevno održavamo kontakte i razmjenjujemo informacije s agencijama za provođenje zakona. Imamo program za obuku s OSBiH, a raspored tih aktivnosti tokom godine je vrlo gust i uključuje razne kurseve, zajedničku i kombiniranu obuku itd. Također smo ih pozvali da učestvuju u našoj vježbi najesen.

Imamo i važnu ulogu u procesu smanjivanja viškova municije, kojih još ima oko 18.000 tona. Plan za ovu godinu je da se riješi 4.000 tona. Moj oficir koji je zadužen za koordinaciju ovih aktivnosti ima plan za transport viškova municije u Albaniju preko Crne Gore da bismo iskoristili postrojenje za uništavanje koje tamo postoji.

Mi provodimo mnoge aktivnosti na ovom polju. Također, pratimo aktivnosti deminiranja, iako nismo odgovorni za njihovo provođenje. Na kraju, još jedan od naših zadataka je da doprinesemo održavanju sigurnog i stabilnog okruženja pružajući pomoć vlastima BiH. Kao što vidite, to je jedan zaista širok spektar aktivnosti.

Zašto Albanija?

- Zato što je, uz podršku mnogih zemalja, tamo otvoreno veliko postrojenje za uništavanje municije, jer je Albanija, također, imala ogromne viškove. To postrojenje je još u funkciji i ima veliki kapacitet. To je razlog. Za ovaj specijalni projekt bit će potrebna jedinica iz sastava KFOR-a koja će izvršiti prijevoz, a to je jedna švicarska jedinica. Švajcarska vlada će, također, pružiti podršku tako što će osigurati dodatno tehničko osoblje, a oni će snositi troškove cijele operacije.

Terorizam je veća prijetnja na Zapadu nego ovdje

- Ja mislim da prijetnja od terorizma postoji, kao što postoji u cijeloj Evropi. Ako bih pravio poređenje i davao ocjenu šta je vjerovatnije, da će se teroristički napad desiti ovdje ili negdje drugdje, moj je osjećaj i procjena da su teroristički napadi namijenjeni da maksimalno privuku publicitet. Takav publicitet može se privući napadom u jednom od velikih gradova na Zapadu. Naša procjena je da je nivo opasnosti još nizak. Pravila za kretanje za moje vojnike i civile ne predviđaju nikakva ograničenja. Oni se slobodno kreću svugdje u ovoj zemlji. To se razlikuje od situacije na Kosovu, gdje su pravila za kretanje još vrlo restriktivna.

Poruka bh. političarima

Otkako ste došli, sastali ste se s nekolicinom bh. političara. Kakvu ste im poruku prenijeli? Je li to bilo nešto slično onome što sam spomenuo na početku ovog intervjua, „pripazite na ponašanje, jer vas posmatramo“?

- Ne (smijeh). Moji prvi sastanci s ovdašnjim akterima bili su nastupne posjete.

Da ponovim, ja nisam na čelu intervencijskih snaga, nego sam ovdje kako bih pomogao. Resursi koji su mi na raspolaganju su, kao što to svi znaju, ograničeni, a mi imamo širok spektar zadataka. Tokom mog mandata ovdje naročito ćemo pokušati da pokrenemo stvari kada se radi o smanjivanju viškova municije, aktivnostima deminiranja i aktivnostima obuke s OSBiH. Ostalo je politika.

 

Izvor: Avaz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Sead NUMANOVIĆ

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog