Vijesti

Osniva se fond za liječenje teško oboljele djece u Republici Srpskoj

PredsjedniK Republike Srpske, Milorad Dodik na današnjoj pres konferenciji u Banjaluci govorio je o formiranju fonda koji će biti usmjeren za liječenje djece oboljele od teških oboljenja.

- Izradićemo zakon, koji ćemo predočiti i poslati Narodnoj skupštini Republike Srpske. U tom pogledu predviđeno je kako će biti formiran taj fond. Biće u okviru Fonda zdravstva. Ne traži dodatne troškove, imao bi svoj Upravni odbor, stručnu komisiju – naveo je Dodik.

On je dodao da u proteklom periodu bavili zakonskim okvirima, a da će korisnik fonda biti svako ko je zaposlen u Srpskoj.

- Onaj ko ne bude želio da ga plaća, neće biti u obuhvaćen. Ovo je oblik zakonodavne odgovornosti. Po sadašnjem stanju, u fondu bi se od plata skupljalo oko šest miliona KM, plus donacije koje će biti omogućene svakome ko to želi. Obaveza opština je takođe uplaćivanja u fond, koji će pokrivati cijelu RS, a tu će učestvovati i određene institucije. Ovaj zakon neće učiniti nikakvu supstituciju za dosadašnja izdavanja. Ovo je plus, a postoje određena sredstva koja neće biti ukinuta – poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da će se od kompletnog budžeta tog fonda izdvojiti 20 posto sredstava za kapitalna ulaganja, odnosno u objekte, opremu, dijagnostiku.

- Zakon će biti brzo dostupan javnosti. Hoćemo da dođemo do nečega što ima opštu podršku u Republici Srpskoj. Pokušaćemo sistemski da djelujemo koliko bude potrebno. Vjerujemo da do ljeta može doći do usvajanja zakona. To je realno do sedmog mjeseca – rekao je Dodik, apelujući na sve da podrže inicijativu.

Dodik je potvrdio da će se sredstva koristiti i za liječenje u inostranstvu, a o tome će odlučivati stručna komisija, koju će činiti stručnjaci izvan politike, sa najvišim vrijednostima.

-  Posvetite ovom pažnju molim vas. Vjerujem da svaki čovjek misli da je ovo dobra ideja. Sve informacije o fondu biće dostupne na internetu, i u svakom momentu će se moći pratiti šta on radi, koliko novca se troši i s čim raspolaže – zaključio je Dodik.

 

Izvor: N1

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog