BiH

Nema saglasnosti za povećanje akciza na gorivo

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma parlamenta BiH nije danas prihvatila principe prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovi prijedlozi zakona, kojima je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru, razmatrani su u prvoj komisijskoj fazi i na prijedlog Savjeta ministara BiH.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je na sjednici Komisije da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio izmjene zakona o akcizama, nakon čega je Savjet ministara taj akt jednoglasno usvojio i uputio u parlamentarnu proceduru.

On je podsjetio članove Komisije na dosadašnju proceduru razmatranja ovih zakona.

Dušanka Majkić iz SNSD-a naglasila je da su se sve političke strukture u BiH opredijelile za ekonomski razvoj i evropski put BiH i dodala da će zbog toga poslanici ove stranke glasati za ovaj set zakona.

Ona je upozorila da bi neusvajanje ovih zakona moglo da napravi barijeru.

“Mi danas treba da usvojimo principe zakona. Druga faza je amandmanska. Osnovni princip je da su se sve političke stranke opredijelile da će raditi na dobijanju kandidatskog statusa. Tu smo imali jasan stav svi”, navela je Majkićeva.

Prema njenim riječima, sva sredstva koja se dobiju od akciza neće ići u budžet već isključivo za izgradnju auto-puteva i puteva.

“Drugi princip je da su to mjere neophodne za otvaranje novih radnih mjesta. Šta je u suprotnom, je li ostajanje u tamnom vilajetu”, upitala je Majkićeva.

Ona je ocijenila da je licemjerna priča da su protiv građana BiH svi oni koji podržavaju povećanje akciza na naftu i postavila pitanje hoće li vlasti moći pogledati u oči predstavnicima EU i reći “mi to nismo ispunili”.

Član Komisije Jasmin Emrić /A-SDA/ istakao je da već duže vrijeme ne može da dobije podatke o utrošku budžetskih sredstava.

“Moramo se složiti da je prijedlog ovog seta zakona uzburkao javnost, prvenstveno potrošača. Mene zanima koliko će biti povećanje cijena namirnica”, rekao je Emrić.

Članovi Komisije razmatarali su i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, godišnji izvještaj i finansijski izvještaj Centralne banke BiH za 2016. godini, izvještaj o radu Kancelarije za razmatranje žalbi za 2016. godinu, kao i izvještaj o aktivnostima Kancelarije za reviziju institucija BiH za 2016. godinu.

 

Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog