Svijet

Japanska vlada odobrila abdikaciju cara, čeka se odluka parlamenta

Odobren jednokratni predlog zakona kojim se japanskom caru Akihitu dozvoljava da se povuče s trona, što će biti prva abdikacija jednog japanskog cara u protekla dva vijeka.

Predlog zakona će sada biti proslijeđen parlamentu radi rasprave, i vjerovatno će brzo biti usvojen, rekao je šef Sekretarijata Kabineta Jošihide Suga, nakon što je vlada premijera Šinza Abea odobrila predlog zakona, prenosi AFP.

Abdikacija mora biti sprovedena u roku od tri godine otkako predlog zakona zvanično postane zakon.

Ranije ove godine mediji su nagovještavali da bi 83-godišnji Akihito mogao da se povuče s vlasti krajem decembra 2018, a da će ga na tronu naslijediti princ prestolonasljednik Naruhito 1. januara 2019.

Navodi o Akihitovoj želji da se povuče iznenadili su Japan kada su prvi put objavljeni prošlog jula.

U avgustu je Akihito kao razloge za abdikaciju javno naveo svoje godine starosti i slabo zdravlje, što su mnogi protumačili kao njegovu želju da krunu prepusti svom najstarijem sinu.

Međutim, sadašnji japanski zakon ne sadrži odredbu o abdikaciji, zbog čega su političari morali da izrade nacrt zakona kako bi to omogućili.

Iako većina japanske javnosti podržava trajni zakon o abdikaciji, Japanci su izrazili podršku i sadašnjem predlogu koji treba da omogući Akihitovo povlačenje s trona bez problema i odnosiće se samo na tog cara.

Posljednja carska abdikacija u japanskoj istoriji zabilježena je 1817. godine, kada se sa trona povukao car Kokaku.

Kada Naruhuto, koji ima ćerke ali ne i sinove, siđe s strona, sljedeći u redu za krunu biće njegov mlađi brat Akišino, a potom Hisahito, Akišinov 10-godišnji sin.

Međutim, viševjekovno naslijeđivanje trona u Japanu moglo bi biti prekinuto ako Hisahito ne bude imao sina.

Mnogi Japanci smatraju da bi održivost trona mogla da se osigura dopuštanjem ženskog naslijeđivanja, ali se tradicionalisti žestoko opiru toj ideji.

 

Izvor: RTS 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog