Vijesti

Organizacija starješina VRS: Pozivamo građane da ne potpisuju peticiju za REKOM!

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske oštro je reagovalo na akciju Nataše Kandić koja projektom REKOM, kako navode, pokušava dezavuisati srpsku javnost, te u Banjaluci i drugim gradovima Republike Srpske, pod geslom suočavanja s prošlošću, dijeli propagandni materijal i sprovodi akciju potpisivanja podrške projektu.

U Organizaciji starješina VRS podsjećaju da su sve srpske organizacije iz RS ranije odbacile ovaj projekat, jer se on pokazao pristrasnim namjerno umanjujući srpske žrtve za 7. 000, a povećavajući bošnjačke i druge.

- Navodni mirotvorci i humanisti Nataše Kandić pokušavaju utvrditi žrtve proteklih sukoba na bivšim jugoslovenskim prostorima i prikupljaju potpise podrške projektu, a obilazeći stanove intervjuišu građane tražeći od njih podatke o stradalim. Međutim, Natašini promoteri do sada su uglavnom koristili podatke iz arhiva Haškog tribunala i raznih nevladinih organizacija kako bi opravdali milionska sredstva dobijena za ovaj projekat – navode u Organizaciji starješina VRS.

Kako navode, promotivni materijal se poziva na konferencije u Berlinu i Beču i tzv. regionalno suočavanje s prošlošću.

- Međutim, niko nije objasnio zašto su Nijemci i njihovi saveznici dolazili na ove prostore tri puta samo u XX vijeku da ubijaju Srbe. Da li su se oni suočili sa tim? Pozivaju se na 580 000 potpisnika projektu u regionu a nigdje se ne pominju Natašu Kandić, organizacije i ličnosti koje godinama permanentno rade na diskriminaciji srpskih žrtava uz značajnu podršku različitih međunarodnih interesnih grupa koje su učestvovale i učestvuju u satanizaciji srpskog naroda – navodi se u saopštenju Organizacije starješina VRS.

Iz ovog udruženja podsjećaju da u Srpskoj postoji Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih koji godinama prikuplja podatke.

- Nema sumnje da je ova akcija pokušaj perfidnog negiranja srpskih žrtava i priprema za pisanje „dogovorne istorije“. Zato, pozivamo građane Republike Srpske, da radi svojih najmilijih, rođaka, prijatelja i sugrađana koji su dali svoje živote za Republiku, ne potpisuju peticiju niti daju podatke. Takođe, pozivamo one koji su potpisali ovu peticiju, neznajući šta čine zahtjevaju da se njihovo ime izbriše sa spiska podrške – zaključeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik Organizacije starješina VRS Milovan Milutinović.

Podsjećamo, u gradovima Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i na Kosovu od 13. do 24. maja organizovana je kampanja prikupljanja potpisa podrške osnivanju REKOM-a. Cilj kampanje je da se pošalje jasna poruka premijerima zapadnog Balkana i predstavnicima Evropske unije, da se od njih očekuje da prihvate odgovornost i u okviru Berlinskog procesa potpišu sporazum kojim se obavezuju da će osnovati REKOM.

 

Frontal

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog