Republika Srpska

SISTEMATIZACIJA: Čak 1.000 radnika napušta Željeznice RS?!

Iako je najavljeno da će u prvom kvartalu iduće godine Željeznice RS smanjiti broj zaposlenih za 500, što je rukovodstvo opravdalo novom sistematizacijom i modernizacijom preduzeća, taj broj je udvostručen, javlja sarajevski portal Klix.ba.

Naime, Vlada Republike Srpske je na posljednoj sjednici prihvatila Informaciju o trenutnom stanju projekta restrukturiranja Željeznica Republike Srpske i prijedlog daljih aktivnosti.

Osnovni cilj projekta restrukturiranja "Željeznica Republike Srpske" je, kako je obrazloženo, unapređenje operativne efikasnosti i postizanje finansijske održivosti. Projekt treba da se realizuje kroz tri komponente: vlasničko, finansijsko i organizaciono restruktuisanje, koje su međusobno povezane.

Prema projektu, predviđeno je da Vlada RS postane stopostotni vlasnik Željeznica, što sada nije slučaj, jer blizu 21 posto drže mali akcionari. Planirana je i redukcija broja zaposlenih za blizu 1.000, što opet neće biti dovoljno jer su analize Svjetske banke pokazale da u ŽRS ima 1.500 radnika više. Trenutno ih je zaposleno blizu 3.000.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić predložio je formiranje koordinacionog odbora za ovaj projekt, koji će činiti predstavnici jedinice za implementaciju, predstavnici ŽRS, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Svrha Koordinacionog odbora jeste da koordinira rad navedenih ministarstava u cilju što bržeg i efikasnijeg ostvarenja planova u pogledu stvaranja neophodnih pretpostavki za formalno otpočinjanje procesa restrukturiranja. 

- S obzirom na postojeće stanje u Željeznicama Republike Srpske, obim poslova koje donosi restrukturiranje te opredjeljenost Vlade Republike Srpske i Uprave ŽRS da se proces restrukturiranja uspješno okonča, neophodno je što prije početi stvaranje zakonskih i drugih pretpostavki za formalno pokretanje procesa restrukturiranja, uzimajući u obzir potrebu da se u svakom koraku prije i nakon početka restrukturiranja vrši ušteda na troškovima koje taj proces sa sobom nosi, a što se najviše odnosi na radnu snagu - saopšteno je iz Vlade RS.

 

Izvor: Klix

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog