Svijet

Nivo bezbjednosti u Britaniji na "kritičnom nivou", pored policije na ulicama i vojska!

Nakon napada u Mančesteru Velika Britanija je opasnost od terorizma podigla na najviši nivo. Premijerka Tereza Mej izjavila je da je stepen sigurnosti podignut na "kritično" što znači da se očekuje novi napad. U Mančesteru, građani žale za žrtvama, a najpoznatije svjetske građevine su gašenjem osvjetljenja odale počast stradalima.

Nivo opasnosti od terorizma je u Velikoj Britaniji nekoliko godina bio na drugom stepenu skale "velika opasnost". Premijerka Velike Britanije, kaže da novoproglašeni stepen "kritično" znači da će na nekim mjestima umjesto policije biti naoružani vojnici.

"To znači da će naoružane policajce, koji odgovorno obavljaju svoje dužnosti na nekim glavnim lokacijama, zamijeniti pripadnici oružanih snaga. Time će se omogućiti policiji da znatno poveća broj naoružanih oficira koji čuvaju ključna mjesta. Možda ćete vidjeti i vojnike raspoređene na nekim događajima kao što su koncerti i sportske utakmice. Oni će pomagati policiji da osigura javnu bezbjednost", objasnila je Tereza Mej.

Vojska je, prenose mediji, već počela da se raspoređuje i obezbjeđivaće sva ključna mjesta i javne događaje.

Vlasti Velike Britanije su bombaša-samoubicu, koji je poslije koncerta u Mančesteru usmrtio 22 osobe, identifikovale kao 22-godišnjeg Salmana Abedija, Britanca libijskog porijekla, rođenog u Mančesteru.

Još nije poznato kako je terorista ušao u arenu, ali ljudi koji su preživjeli kažu da je bezbjednosna provjera pred koncert bila nasumična i skoro nikakva. Britanska policija je uhapsila još jednog 23-godišnjaka u vezi s tim napadom za koji je odgovornost preuzela teroristička organizacija Islamska država.

Međutim, direktor Američke Nacionalne obavještajne agencije, kaže da SAD nemaju potvrdu da je Islamska država odgovorna za samoubilački bombaški napad u Mančesteru iako se Islamska država oglasila i preuzela odgovornost za napad.

"Islamska država gubi teritorije u Iraku i Siriji. Ali, procjenjujemo da je Islamska država i dalje teroristička prijetnja Sjedinjenim Državama zbog svoje dokazane sposobnosti da upravlja i izvodi napade na ciljeve širom svijeta. Treba napomenuti da, iako je Islamska država preuzela odgovornost za napad u Mančesteru, i to radi za skoro svaki napad koji se dogodi, još nismo utvrdili nikakvu vezu", rekao je direktor Nacionalne obavještajne agencije SAD Den Koat.

Građani Mančestera odali su počast žrtvama, a najpoznatije svjetske građevine kao što su američki Empajer stejt bilding, Koloseum u Rimu i Ajfelov toranj u Parizu, u znak solidarnosti ugasile su osvjetljenje.

 

Izvor: RTS

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog