Republika Srpska

Do kraja godine još dva vrtića u Banjaluci

Do kraja godine Banjaluka će dobiti vrtiće u ulicama Marka Kraljevića u Obilićevu i Kralja Petra II Karađorđevića u Rosuljama. U slučaju Obilićeva, riječ je o poslovnom prostoru na broju 22, koji se nalazi u blizini mjesta gdje se okreću autobusi na linijama 10 i 17.

Do prije koju godinu, tu bio je dragstor jednog trgovinskog lanca, ali je nakon zatvaranja te firme, zakup otkazan i prostor je devastiran.

Ovaj prostor ima 168 kvadratnih metara i predviđen je za smještaj oko 50 mališana - navodi Petar Bilčar, v.d. načelnika Odeljenja za komunalne poslove, dodajući da bi novi vrtić u Rosuljama trebalo da primi oko 30 mališana.

Bilčar ističe da je predloženim rebalansom budžeta planirano 100.000 KM za rekonstrukciju, ali napominje da će taj novac, po prvim projekcijama, biti dovoljan za rekonstrukciju jednog od dva planirana vrtića.

Kako bi se ovaj projekat u potpunosti realizovao, Bilčar kaže da će gradske vlasti pokušati da animiraju društveno odgovorne kompanije kako bi oba vrtića bila završena ove godine.

Ovogodišnjim gradskim budžetom planiran i transfer od milion KM od kabineta predsjednika RS, kojim bi trebao biti izgrađen jedan vrtić većeg kapaciteta u centru.

Po riječima Bilčara, trenutno je u izradi projektna dokumentacija za izgradnju vrtića, koji bi trebao da bude podignut u blizini Kupusišta.

Jelena Kurtinović, direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kaže da trenutno, u okviru Centra rade 22 predškolske ustanove u kojima boravi 2.134 dece.

Aktivno oko 1.000 zahtjeva

Prema riječima Jelene Kurtinović, na svoje mjesto u vrtićima čeka nešto manje od 2.000 mališana.

Neki od tih zahtjeva su stari ili su roditelji prolongirali upis djece. Realno gledajući, aktivno je oko 1.000 zahtjeva za smještaj- pojasnila je.

 

Izvor: Blic 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog