Vijesti

Izvještaj protiv Јovana Divjaka

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv lica čiji su inicijali D.Ј. zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području Opštine Konjic tokom 1992. godine.

U saopštenju  se navodi da je u tom periodu prijavljeni u svojstvu zamjenika komandanta Vrhovnog štaba takozvane Armije BiH, komandanta Teritorijalne odbrane za Hercegovinu i kao jedan od osnivača "Patriotske lige" za Hercegovinu kršio pravila međunarodnog humanitarnog prava, prvenstveno odredaba Ženevskih konvencija za vrijeme oružanog sukoba u BiH.

Kako SRNA nezvanično saznaje, izještaj je podnesen protiv Јovana Divjaka /80/ iz Sarajeva, koji se, između ostalog, tereti da je znao za postojanje logora Čelebići a ništa nije učinio da bi spriječio protivpravno lišavanje slobode više stotina civila srpske nacionalnosti, od kojih je njih osamnaest podleglo, dok je više desetina žena silovano.

Divjak je u drugoj polovini 1992. godine posjetio logor Čelebići, opština Konjic, u kojem su se nalazili protivpravno zatvoreni Srbi. U izvještaju se navodi da je Divjak podsticao i političko-vojnu kampanju, proganjanje više od 600 lica srpske nacionalnosti i njihovo zatvaranje u logor Čelebići gdje je ubijeno 18 Srba, što je imalo za posljedicu izvršenje teških kršenja Međunarodnog humanitarnog prava.



Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog