Svijet

Delegacija Srpske na Prvom kongresu skupštine naroda Evroazije

Delegacije Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije učestvovaće od danas na Prvom kongresu Skupštine naroda Evroazije u Moskvi, gdje će predstavnici iz 92 zemlje regiona razgovarati o integracionim procesima, biznis projektima, te promovisati uzajamno poštovanje među učesnicima.

Ovaj značajni skup koji traje do ponedjeljka, 29. maja, organizuje se uz podršku brojnih ruskih institucija i zvaničnika, uključujući i administraciju predsjednika Rusije, Savjet Federacije, Državnu Dumu, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, Društvenu palatu Ruske Federacije i moskovsku Gradsku upravu.

Delegacije zemalja regiona predvodiće osnivač srpskih društvenih organizacija "Naša Srbija" i "Srpski kod", te zvanični predstavnik Skupštine naroda Rusije u Srbiji i na Balkanu Mlađan Đorđević, a činiće ih ugledni profesori univerziteta, učesnici u političkom i društvenom životu, kao i predstavnici biznisa.

Tokom kongresa biće potpisan i ozvaničen osnivački akt Skupštine naroda Evroazije, sačinjen po inicijativi njenog počasnog predsjednika Nursultana Nazarbajeva, predsjednika Kazahstana.

Predviđen je i veliki broj okruglih stolova i ekspertskih sastanaka, u kojima će učestvovati više od hiljadu predstavnika iz 92 zemlje Evroazije.

Prema nedavnoj izjavi Vladimira Putina, Evroazija predstavlja jedan od ključnih vektora razvoja spoljne politike Rusije u budućnosti, zbog čega je učešće srpske delegacije na ovakvom događaju od velikog značaja, saopšteno je iz nevladine organizacije Naša Srbija.

Prema riječima Mlađana Đorđevića, srpska delegacija biće među najbrojnijima na kongresu, što je pokazatelj pažnje i posvećenosti, koju ruski partneri ukazuju Srbiji i regionu.

- Našu delegaciju činiće nekoliko poslanika Skupštine Srbije, profesori beogradskog Univerziteta, predstavnici nevladinog sektora i što je za nas od velike važnosti, veliki broj predstavnika omladine koja će kongres iskoristiti za uspostavljanje kontakata i otvaranje vrata za dalje obrazovanje, povezivanje i zajedničko ekonomsko djelovanje - dodao je Đorđević.

On smatra da je veoma važno što će u radu kongresa učestvovati i predstavnici Matice srpske iz Podgorice, zvaničnog predstavništva Skupštine naroda Rusije u Crnoj Gori, kao i Aleksandar Vranješ, savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

- Očekuje se da na marginama kongresa uspostavimo što bliže bilateralne odnose sa predstavnicima nevladinog sektora i biznisa širom Evroazije, a da tokom rada Skupštine predstavimo nekoliko projekata, koje planiramo da realizujemo s našim evroazijskim partnerima - rekao je Đorđević.

Kaže da bi velika delegacija Skupštine naroda Evroazije uskoro trebalo da posjeti Srbiju. Skupština naroda Evroazije, koja će zvanično početi sa radom nakon kongresa ima za cilj jačanje integracionih procesa na teritoriji Evroazije, promovisanje saradnje, dobrosusjedskih odnosa i uzajamnog poštovanja među zemljama učesnicama.

Osim domaćina iz Rusije, koji predsjedavaju organizacionim komitetom kongresa, potpredsjednici su predstavnici Kazahstana i Francuske, dok su delegacije iz Srbije i Crne Gore, dvije od preostalih 11 članica organizacionog komiteta.

 



Izvor: Srna
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog