Vijesti

Bivšim specijalcima MUP-a RS i Bandi 42 godine robije!

Za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška bivši specijalci Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović nepravosnažno su osuđeni na po 11 godina zatvora, a suvlasnik autokuće “Quattro” Oleg Banda osuđen je na devet godina robije, javljaju Nezavisne novine.

Prvostepenu presudu donio je Okružni sud Banjaluka, koji je sve četvorici optuženih produžio pritvor. Prema pisanju Nezavisnih novina, sud je utvrdio da oni nisu bili članovi zločinačkog udruženja kako je to tvrdilo Tužilaštvo, odnosno da nisu počinili organizovani kriminal.

Spektakularna pljačka novca, voženog u Zagreb iz banjalučke "Unikredit banke", počinjena je 22. septembra 2015. godine. Ranije je Danijel Kuzmić (32), bivši radnik agencije "Sector security" osuđen na tri godine, a specijalci Goran Janjuz (27) i Željko Inđić (29) na po šest meseci zatvora zbog učešća u razbojništvu, a nakon što su krivicu priznali i pristali da svjedoče protiv svojih saradnika.

U optužnici piše da su Malić, Popović, Paraš, Inđić i Banda, 22. septembra 2015. godine, zelenim audijem A6 presreli i napali kolonu vozila "Sector securitija". Prijeteći puškama od radnika su oteli tri kofera sa 617.000 maraka. Tokom pljačke došlo je do pucnjave, a povrijeđen je i zaposleni Đurađ Bajić nakon što su hici probili blindirano vjetrobransko staklo na vozilu. Radi se o novcu iz “Unicredit banke” koji je trebalo da bude transportovan u centralu u Zagrebu. U pucnjavi u kojoj su korišćene automatske puške i raketni bacač “zolja” ranjen je zaposleni u "Sector securty" Đurađ Bajić.

Automobil audi A6 koji je korišćen u pljački, pronađen je nakon dva dana sakriven u šumarku, u zaseoku Baraji, nedaleko od mjesta na kojem se razbojništvo i dogodilo. Tokom istrage, osim oružja, pronađeno je 12.000 evra, automobil i torba u koju su pljačkaši stavili novac, a razbojnici su na licu mjesta ostavili i ručni raketni bacač "zolju".

Vladan Malić optužnicom je označen kao organizator kriminalne grupe u čijem sastavu su bile njegove radne kolege Aleksandar Popović iz Kotor Varoša i Goran Paraš iz Banjaluke, te jedini civil, Oleg Banda iz Banjaluke. Osim optužene četvorke u pljački su učestvovala još dvojica specijalaca - Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca, te radnik agencije "Sector security" Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša.

Petorica specijalaca i Banda uhapšeni su 13. januara, a dan kasnije i Kuzmić. Janjuz i Inđić su ubrzo pristali na saradnju sa istražiocima i pušteni da se brane sa slobode, a zatim im se pridružio i Kuzmić. Sva trojica su sa tužilaštvom zaključili sporazume o priznanju krivice i obavezali se da će biti svjedoci saradnici.

 

Izvor: Nezavisne novine

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog