Republika Srpska

Banjaluka: Više od tri miliona maraka za zapošljavanja

U budžetu grada Banjaluka predviđeno je 3.250.000 KM za realizaciju mjera predviđenih Akcionim planom zapošljavanja na području grada u ovoj godini.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za privredu u banjalučkoj Gradskoj upravi Radenko Komljenović rekao je Srni da je osnovni cilj programa povećati broj zaposlenih, odnosno uspostaviti stabilan i održiv trend rasta zaposlenosti.

“Ključna područja sprovođenja politike zapošljavanja su podrška domaćim i stranim investicijama, finansijska podrška u privredi i podsticanje razvoja preduzetništva stimulativnim mjerama na nivou lokalne samouprave”, naveo je Komljenović.

On je rekao da realizovanje plana podrazumijeva više od šest mjera koje se odnose na podršku poboljšanju uslova za pristup tržištu, povećanju kompetentnosti radne snage dodatnim obrazovanjem i obukama, te podsticanje zapošljavanja i poslovanja subvencijama.

Komljenović je dodao da se te mjere odnose i na podršku razvoju preduzetništva, na podsticaje za poljoprivredu i ruralni razvoj, kao i na podsticaje za razvoj turističe ponude.

On je naveo i da je, računajući stopu nezaposlenosti kao odnos aktivne ponude radne snage i zbira nezaposlenih i zaposlenih, na području grada Banjaluke registrovano smanjenje stope nezaposlenosti sa 20 odsto u decembru 2015. godine na 17,8 odsto u istom periodu prošle godine.

“Osnovni problem je što je manji broj zaposlen u realnom sektoru, te se aktivnom politikom žele stvoriti bolji uslovi za zapošljavanje u realnom sektoru”, istakao je Komljenović.

Prema Akcionom planu zapošljavanja na području grada Banjaluka za ovu godinu od ukupno 3.250.000 KM, u dijelu budžeta Odjeljenja za privredu za subvencije za zapošljavanje planirano je 300.000 KM za drugu i treću ratu odobrenih subvencija za prošlu i 400.000 KM za ovu godinu, a za subvencije za samozapošljavanje 80.000 KM za drugu i treću ratu odobrenih subvencija za prošlu i 220.000 KM za ovu godinu.

U dijelu budžeta Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje za ulaganje u infrastrukturu Poslovne zone “Ramići-Banjaluka” planirano je 1.015.000 KM, te za sufinansiranje Fondacije Inovacioni centar Banjaluka 15.000 KM.

Za Gradsku razvojnu agenciju planirano je 20.000 KM za subvencije za kamate po kreditima za koje se izdaju garancije Garantnog fonda, a tokom ove godine na raspolaganju će biti i sredstva u garantnom portfoliju koja će se tokom godine uvećavati po osnovu otplate ranijih kredita, a služiće kao sredstva obezbjeđenja za izdavanje novih kredita.

U budžetu Centra za razvoj poljoprivrede i sela za podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede predviđeno je 800.000 KM.

 

Izvor: Srna 
Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog